Minél több ismerősöd van, annál nagyobb az esélye, hogy lassan megfeledkezel arról, mit is jelent az igaz barátság. Gondolj csak bele. Hány ismerősödet hívhatod barátodnak? És ők vajon viszonozzák az érzéseidet? Egy tanulmány szerint csupán 50% az esélye annak, hogy ők is a barátjuknak mondanak téged.

Akiket mi a barátainknak tartunk, lehet, hogy másként éreznek velünk kapcsolatban

A tanulmányban 600 diák vett részt, akiket arra kértek, hogy értékeljék a baráti kapcsolataikat. Az eredmények pedig eléggé lesújtóak. A barátságoknak ugyanis csupán 53%-a bizonyult kölcsönösnek, a többi pedig csak egyoldalúnak.

Az egyik kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy az emberek általában rosszul ítélik meg azt, hogy kik is a barátaik. Arra is rájöttek, hogy minél több ismerősöd van, annál kisebb az esélye annak, hogy valaki téged tart a legjobb barátjának.

Túl sok barát közt aprózzuk szét magunkat

Valamennyi barátunkkal nem lehet igazán mély a kapcsolatunk, ezt a tényt el kell fogadni. Ahogyan öregszünk, egyre több lesz az ismerősünk, és ha nem szívesen szakítunk meg ilyen kapcsolatokat, akkor hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy már meg sem tudjuk számolni, hány ismerős vesz minket körül.

De miért van szükségünk ennyi barátra? Talán az érzelmi kötődés miatt? Egyes kutatók szerint azért vesszük magunkat körbe ennyi “haverral”, “jó ismerőssel”, nem igazi baráttal, hogy megóvjuk magunkat a hamis elvárások miatt elszenvedett sérelmektől. Például nem fektetünk annyi időt és energiát 5 haveri kapcsolatba, mint amennyit fektetnénk, ha csak 2 igaz barátunk lenne. Ezért nem is leszünk annyira csalódottak, ha az 5-ből 1-gyel megszakad a kapcsolat vagy csalódnunk kell benne.

Mégis túl sokat vállalunk magunkra azzal, hogy megpróbálunk ilyen sok embernek támaszt nyújtani. A túl sok baráttal ellenkező hatást érünk el, hiszen minél többen vannak, annál magányosabbnak érezzük magunkat köztük, a kutatók szerint ilyenkor megnő a szorongás, de még az elhalálozás esélye is.

A mély kapcsolatok a fontosak egészségünk szempontjából

A barátság okozhat boldogságot és teljesen tönkre is tehet. Az igaz barátok nagyon jót tesznek a mentális egészségünknek, segítenek túlélni nehéz helyzeteket, tragédiákat, a vállukon mindig kisírhatjuk magunkat. De ilyesfajta támogatást csak azoktól várhatunk, akikkel igazán elmélyült kapcsolatot ápolunk, akiknek ugyanazt vissza is adjuk, amit kapunk tőlük.

Egy tanulmány szerint a barátság képes csökkenteni krónikus betegségek kialakulásának esélyét, melyek sokszor a szorongáshoz és az elszigeteltség érzéséhez kapcsolódóan fejlődnek ki.

Tudd, hogy kik az igazi barátaid

Honnan tudhatod, hogy melyik barátság igazi? Ezt több jelből is felismerheted:

  • Már jó ideje ismeritek egymást és rengeteg közös emléketek van.
  • Ismeritek egymás családját és egymás életének apró részleteit – és ezeket meg is tartjátok magatoknak.
  • Önzetlenül segítetek egymáson, nem vártok cserébe semmit, és ez oda-vissza működik köztetek.
  • Akár rá is szólhattok egymásra, nem rosszindulatból, hanem azért, hogy segítsetek a másiknak jobb emberré válni.

Igaz barátod nemcsak az lehet, akit gyermekkorod óta ismersz, hanem bárki, aki törődik veled, és akire jóban-rosszban számíthatsz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here