Koreát sokszínű kultúrájáról, lenyűgöző felhőkarcolóiról, finom ételeiről és magasan fejlett technológiájáról ismerjük. De a dél-koreai fotós, Sim Kyu-Dong megmutatta az érme másik oldalát is, és fotóin keresztül mesél nekünk a Goshiwon nevű apró, szűkös és filléres “lakásokról”, melyekben Dél-Korea legszegényebbjei élnek. De itt talál otthonra sok hajléktalan, valamint mentális vagy fizikai betegségben szenvedő is. Ebből a szemszögből nézve a Goshiwon nem a kétségbeesés, hanem éppen a remény szimbóluma lett.

A vizsgákra készülők számára építették.

“A szobák nagyon kicsik, csak aludni és tanulni lehet bennük.” – magyarázza a fotós. Jelenleg mégis egy olyan olcsó lakhatási lehetőség, ahova még kauciót sem kell fizetni annak, aki beköltözik. Szöulban még a legkisebb stúdiólakásért is magas kauciót kell fizetni, az egyébként is csillagászati albérleti díjakon kívül. Ezért sokan, akik ezt nem tehetik meg, Goshiwonba költöznek egy időre.

Megvannak az előnyei és a hátrányai is annak, ha egy ilyen helyen élsz.

Goshiwonban egy szobában általában van egy ágy, egy íróasztal és egy szekrény, de minden máson a többi lakóval kell osztozni. Egy nagyon kicsi ágyon lehet aludni és ez rendkívül kényelmetlen. Olyan közel vagy az ajtóhoz, hogy még akkor sem érzed magad egyedül, ha rajtad kívül senki sincs a szobádban. A többi szobából kiszűrődő zajokról és a folyosókon zajló társasági életről nem lehet nem tudomást venni. “Ennek ellenére Goshiwonban lakni számomra jobb élmény volt, mint amire számítottam. Egészen egyszerűen élhettem, csak néhány ruhám volt és egy bőröndöm ebben az aprócska szobában. Elbűvölt ez a minimalista életforma.” – mondja Sim.

Jó kiindulópont.

Sim szerint a Goshiwon egy megfizethető alternatívája a drága szöuli albérleteknek. Ha nem lett volna, neki eszébe sem jut, hogy Szöulba menjen a szülővárosából. “Azok a fiatalok, akik az első lépéseiket teszik a felnőtt élet felé, addig élnek itt, míg elég pénzt nem gyűjtenek egy rendes albérletre.”

A díjak szobánként változnak.

A szobák bérleti díja a felszereltségüktől függ. A Sim fotóin láthatók a legolcsóbbak, kb. 200 dollárba kerülnek. Amik valamivel jobbak, azokért 500 dollárt kell fizetni. Egy olyan szoba, amihez fürdő is tartozik, még többe kerül. Ha ablaka is van a szobának, az még drágább, mint az ablak nélküli. Az árakat az is befolyásolja, hogy az ablak a folyosóra vagy az utcára néz-e.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here