A hosszú és sikeres házasság titkát ősidők óta próbálják megfejteni. Miközben a jó kommunikáció az egyik meghatározó tényező lehet, ez a japán pár mégis házas 20 éve anélkül, hogy egy szót is szóltak volna egymáshoz. Ez már önmagában is meglepő, de még inkább sokkoló az, hogy miért döntöttek így.

A japán férj a “csenddel verést” egészen új szintre emelte.

A “csenddel verés” azt jelenti, hogy beszüntetjük a verbális kommunikációt a másik féllel, aki megpróbál velünk kommunikálni és választ vár tőlünk. Gyakran előfordul, hogy egy vita után a párok egyik-másik tagja ehhez folyamodik.

De el tudod képzelni, hogy olyasvalakivel élj házasságban, aki sosem szól hozzád? A Nara régióból származó japán házaspár esete éppen ilyen. Otou Katayama és felesége, Yumi kapcsolata 2 évtizedig tartó durva szakaszon ment keresztül.

A férj évtizedeken át nem szólt a feleségéhez, pedig egy fedél alatt éltek.

Otou Katayama együtt élt feleségével és gyermekeivel. Bár Yumi Katayama igyekezett párbeszédet kialakítani férjével, folyton a szótlanság falába ütközött. Férje kizárólag nonverbális jelekkel, bólintással vagy morgással fejezte ki magát.

Érdekes módon a feleségben fel sem merült, hogy emiatt elváljon férjétől. Még harmadik gyermekük is úgy született, hogy ez idő alatt Otou Katayama egyetlen szót sem szólt a feleségéhez.

Katayama némaságának oka döbbenetes.

Néhány évvel később a férfi tisztázta, miért vetette alá feleségét a “csenddel verésnek”. Katayama úgy érezte, nem kap elegendő figyelmet az asszonytól. Úgy érezte, felesége minden figyelme és gondoskodása kizárólag a gyerekeikre irányul.

Először csak duzzogott emiatt, később azonban határozottan féltékeny lett a gyermekeikre, akiknek a nevelésével a felesége el volt foglalva.

Egy tévéműsornak köszönhetően a férj és a feleség 20 év után végre szót váltottak egymással.

20 év teljes némaság után a japán pár immár felnőtt gyermekei oldották meg a helyzetet. Egy tévéműsorhoz fordultak segítségért, hogy rendezzék a konfliktust a szüleik között. A TV Hokkaido úgy döntött, segít a gyerekeknek, hogy végre hallják, hogy apjuk beszél az anyjukhoz.

A gyerekek elmondták, hogy soha nem hallották szüleiket beszélni egymással. A TV Hokkaido megszervezett egy találkozót Otou és Yumi között abban a parkban, ahol sok évvel ezelőtt először randevúztak. Anélkül, hogy a pár tudott volna róla, a gyerekek figyelték őket, ahogyan a nézők is.

Kis hezitálás után Otou Katayama végre intézett néhány szót feleségéhez, Yumihoz. A férj elmondta, tudja, hogy hallgatása fájdalmat és nehézséget okozott feleségének. Az apa megbánással fordult Yumihoz, és köszönetet mondott neki, amiért mellette maradt a két évtizedes hallgatás során is, ami végül ezen a napon véget ért.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét