A gyerekek az élet virágai, de a többség 2-3-nál többet nem szeretne. A következő történet főszereplője azonban egy olyan nő, aki 69 gyereket szült még a 18. században. Egyes források szerint a neve Valentina Vassilyev volt, és ő tartja ebben a kategóriában a világrekordot azóta is. Most megismerheted a történetét, mely a női test határainak feszegetéséről szól.

Az orosz parasztok elképesztő termékenysége

Valentina Vassilyev volt az oroszországi Shuya településen élő Feodor Vassilyev nevű parasztember első felesége. A család az 1700-as években élt 1707 és 1782 között. Valentina feltehetően 76 évesen halt meg, hátrahagyva 67 gyereket a 69-ből, mert kettő még kisbabaként meghalt.

A Guinness Világrekordok szerint ő a valaha élt legtermékenyebb nő. 27 szülése volt, 16-ból ikrei születtek, 7 alkalommal lettek hármasikrei és 4-szer négyesikrei.

Nyilvánvalóan nem egész életén át szült. Termékeny évei 1725 és 1765 közé tehetők, azaz kb. 40 év alatt szült 27-szer. Ez elsőre bőven elégnek tűnik, másodikra lehetetlennek, harmadikra pedig kétségesnek, ezért számoljunk egy kicsit.

Egy átlagos terhesség 40 hétig tart. Minél több baba van a méhben, annál nagyobb az esélye, hogy a szülés előbb fog bekövetkezni. A kalkulációk szerint az orosz parasztasszony az ikreket 37. hétre szülte, a hármasikreket 32. hétre, a négyesikreket pedig 30. hétre.

Ha ezt mind összeadjuk, 936 hetet kapunk. Egy év 52 hétből áll, azaz a hetek összesen 18 évet adnak ki. Tehát, Vassilyev asszony az életéből 18 évet töltött terhesen. Elég borzalmasan hangzik, igaz?

Reprodukciós szakértők megkérdőjelezik az egész történetet

Elméletben Vassilyev asszonynak volt ideje kihordani az összes gyereket, de vannak más közrejátszó tényezők is.

  • Először is van a többszörös ovuláció, amikor a női testben több petesejt termelődik egy ciklusban. Ez nem egy általános jelenség (a ciklusok 5-10%-ában fordul elő), van esély rá, hogy az orosz nőnél ez állt fenn. Szintén nagyon ritka, de lehetséges, hogy fennállt nála az eltűnő iker szindróma is, amikor az ikrek egyike felszívódik a placentában, az erősebb magzatban vagy az anya testében. Ez gyakori a multifetális terhességeknél, az esetek 21-30%-ában fordul elő.
  • Másodszor, a terhesség és a szülés nagy terhet jelentenek a női testnek. Amikor a terhességek sorra követik egymást úgy, hogy köztük kevesebb, mint 18 hónap telik el, megnő a komplikációk esélye úgy a várandós nőre, mint a magzatra nézve. Ilyenkor a női testnek nem jut elég ideje a regenerálódásra, és az összes tápanyagát feléli. Ha két ilyen egymást követő terhesség már ennyire veszélyes, gondoljunk csak bele, mi történhet 27 terhességnél.
  • Harmadszor, a kutatók azt is kétségbe vonják, hogy ennyi gyerek képes lett volna életben maradni a mai gyógyszerek nélkül a 18. századi Oroszországban. Akkoriban minden terhesség hatalmas kockázatot jelentett. Ehhez még tegyük hozzá, hogy a parasztoknak várandósság alatt is dolgozniuk kellett, valamint gondoskodni a többi gyerekükről. Ne felejtsük el a ruhákat és az ételt sem, amire az összes gyereknek szüksége volt. Minden szülő jól tudja, miről beszélünk.

Ezt a történetet viszont tények támasztják alá

Most, hogy a tudomány által támasztott kétségeket már ismerjük, és azt hisszük, ebből az egész történetből egy szó sem lehet igaz, következzenek olyan tények, melyek Vassilyev asszony mellett szólnak.

Az 1782. február 27-én a moszkvai Nikolskiy kolostor által küldött lista bizonyítja, hogy Feodor Vassilyevnek akkor 82 élő gyereke volt, akik 2 házasságból születtek. Második felesége 18 gyermekkel ajándékozta meg: 12 ikerrel és 6 hármasikerrel. A listában szereplő adatokat 1834-ben tették közzé.

1783-ban egy cikkben feszegették a Vassilyev-esetet. A cikk szerzője szerint ez a rendkívüli termékenység származhatott egyedül a férfitól, származhatott egyedül a nőtől vagy akár mindkettőjüktől, de azt valószínűsíti, hogy a férfi termékenysége volt a fő ok, hiszen a második feleségével is rengeteg gyereket tudott nemzeni.

A cikk állítása szerint a Francia Tudományos Akadémia megpróbálta kivizsgálni az esetet, és a Szentpétervári Akadémiához fordult segítségért. Ők azt az információt adták, hogy a Vassilyev család Moszkvában élt, és különböző kedvezményeket kapott a kormánytól.

BÓNUSZ: “A Vassilyev család”

Erről a képről sokszor állítják, hogy a Vassilyev családot ábrázolja, de valójában ez nem igaz. Ezen a képen Joseph F. Smith és családja látható. A férfi 6-szor nősült, 45 gyermek biológiai apja volt és 5 gyereket örökbe fogadott.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Én akkor sem hiszem ezt el. Képtelenség hogy egy nő meg tudjon szúlni természetes úton annyi hármas és négyes ikret. Még kettőt is alig. Nem beszélve a kimerülésről. Szerintem inkább több nő szülte meg őket, akikkel nem volt a férfi házasságban, ezért ezt titkolták és a feleség hivatalosan magára vállalta az összeset.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét