A legtöbbek számára az esküvő életük nagy napja, amit – főleg a menyasszonyok – a lehető legtökéletesebbre szeretnének. Míg egyes menyasszonyok elnézők a kis bakik kapcsán, mások a jelentéktelennek tűnő apróságok felett sem tudnak szemet hunyni.

Egy olyan nő történetét ismerheted meg, aki ételt vitt magával egy vegán esküvőre, ezzel pedig “tönkretette” a menyasszony nagy napját. Szerinted is átlépte a határt?

Helen levele így szólt.

Sziasztok!

Van egy problémám, és remélem, hogy tudtok benne segíteni. 2 hónappal ezelőtt hivatalos voltam a bátyám esküvőjére, egy nagyszabású, szabadtéri ceremóniára, ahol csak vegán ételeket szolgáltak fel. A bátyám felesége gyerekkora óta vegán, nemrég pedig a bátyám is elkezdte ezt az életmódot követni, ezért döntöttek úgy, hogy az esküvőjükön is csak vegán ételek lesznek. Nemcsak az ételek, de az egész esküvő környezettudatos volt, előnyben részesítették a teljesen természetes dolgokat. Például többször használható poharak voltak, stb.

Ezt az ötletet én is nagyon menőnek találtam, és egyáltalán nem volt vele problémám. Viszont én súlyos ételallergiában szenvedtem egész életemben, nagyon korlátozott, hogy mit ehetek. Nagyon allergiás vagyok a mogyoróra, a diófélékre, a szójára, ezek az alapanyagok pedig az esküvői menü nagy részében szerepeltek.

Néhány héttel az esküvő előtt felhívtam a bátyámat, és megkérdeztem, lesz-e olyan étel, amit én is meg tudok enni. Annyit mondott, hogy persze, de azt is hozzátette, hogy a profi cateringesek helyett inkább egy kis helyi vállalkozást bíztak meg az ételek leszállításával. Már ettől rosszul éreztem magam. Amikor egy profi cég foglalkozik az ételekkel, akkor a keresztszennyeződés esélye minimális, de ebben az esetben nem voltam 100%-ig meggyőződve arról, hogy számomra is biztonságos lesz a menü.

Természetesen megkérdeztem, hogy az rendben lenne-e, ha én vinnék magamnak ételt, amit megehetek. Azt válaszolta, hogy hogyne, semmi gond ezzel. Készítettem magamnak tonhalsalátát, és betettem egy műanyag dobozba. Amikor eljött a vacsora ideje, elővettem és elkezdtem enni.

Aztán észrevettem, hogy a menyasszony engem bámul, az arcán tiszta undor volt. Megállás nélkül bámult, mint aki felrobbanni készül.

Amikor befejeztük a vacsorát, félrehúzott, és elkezdett kiabálni velem, hogy én tönkretettem az ő nagy napját. Tapintatlannak és tiszteletlennek nevezett, mert nem bírok ki egy napot állati eredetű étel nélkül.

Az én meglátásom viszont az, hogy muszáj volt gondoskodnom arról, hogy legyen olyan étel, ami számomra biztonságos.

Ti mit gondoltok? Tényleg annyira bántó volt, hogy a sógornőm többé ne álljon szóba velem? Szerintetek ebben az esetben kinek kellene bocsánatot kérnie?

Előre is köszönöm a tanácsotokat!

Helen

Ezek a tanácsok segíthetnek, hogy rendeződjön a konfliktus.

 • Próbáld megérteni, hogy a menyasszony miért lett ennyire ideges. Ez az ő különleges napja volt, ahol szerette volna, ha csak vegán ételeket szolgálnak fel. Nyilván nagyon elkötelezett a vegán étrenddel és életmóddal kapcsolatban, és ezt szerette volna megosztani másokkal is. Ha valaki pedig kihúzza magát ezalól, az számára tiszteletlenség.
  Az, hogy látszólag túlreagálta a dolgot, valószínűleg az esküvő okozta rengeteg stressz miatt volt. Sok menyasszony (és vőlegény!) sokkal érzékenyebb ilyenkor.
 • Első az egészséged, ez nem is lehet kérdés. Teljesen normális, hogy figyelembe veszed az allergiádat. De megtehetted volna, hogy eszel egy kiadós ebédet az esküvő előtt, és ott úgy, ahogyan van, kihagyod az étkezést vagy eszel egy kevés salátát, így senkit nem sértesz meg.

 • Talán jobban megfontolhattad volna, milyen ételt viszel. Készíthettél volna magadnak vegán ételt, vagy tálalhattad volna kevésbé láthatóan a tonhalat. Ha a menyasszony nem veszi észre, valószínűleg nem is lett volna galiba.
 • Az esküvő előtt ezt alaposabban megbeszélhettétek volna. Az jó, hogy felhívtad a bátyádat és megkérdezted őt erről, de talán jobb lett volna, ha a menyasszonyt is bevonjátok ebbe. Talán a sógornőd kevésbé lenne mérges, ha előtte őt is megkérdezed.
 • Ha elmondtad volna az aggályaidat, talán azt figyelembe véve a másik cég mellett döntenek. Akiknek nincs ilyen súlyos allergiájuk, gyakran nem is gondolják át az étkezést és az étteremválasztást ilyen mélységében. A problémafelvetést követően azonban mindenki tisztábban látta volna a helyzetet.

 • Vannak, akik nagyon szigorúan veszik a táplálkozást. Nem feltétlenül kell egyetértenünk az ő meggyőződésükkel, de tiszteletben kell tartanunk, főleg, ha az esküvőjükről van szó. Sok vegán számára a hal éppen olyan tabu, mint bármelyik másik húsféleség. Egyes vegánok a mézet és a tejtermékeket nyomokban tartalmazó ételeket sem fogyasztják.
 • A lényeg, hogy megtaláljátok a középutat. Melletted állunk, de megértjük a menyasszony nézőpontját is. Mindenesetre nem kellett volna ilyen dühösen reagálnia. Az, hogy nem beszél veled, kissé túlzás. Neked pedig komolyabban kellett volna venned, hogy az esküvőn a menü teljes mértékben vegán. Beszélj vele, kérj bocsánatot, és próbáld meg rendezni a konfliktust, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

 1. “Egyes vegánok a mézet és a tejtermékeket nyomokban tartalmazó ételeket sem fogyasztják.”

  Nem egyes vegánok, hanem egyes vegetariánusok, azaz konkrétabban név szerint: minden vegán.

 2. “Sok vegán számára a hal éppen olyan tabu, mint bármelyik másik húsféleség.”

  MINDEN VEGETARIÁNUS számára, akik nem voltak általános iskolai biológiából mínusz nulla alás tanulók, világos, hogy a halak ÁLLATOK, sőt, gerinces állatok.
  Kifejezetten pofátlanságnak tartjuk (mi vegetariánusok) hogy egyes divat-vegák, de jobb esetben peszketáriánusok is vegának (vagy amerikai vegának) hívják magukat, alaposan összezavarva az általános megértést erről a néhány egyszerű tényről:
  – A vegetariánus nem eszik húst. Egyáltalán, semmilyet.
  – A hal állat, tehát húsból van. Nem fán terem. Üvölteni ugyan nem tud, amikor megölik, de szinte biztos, hogy retteg a haláltól.
  – A félreértés fő forrása keresztény országokban a 40 napos katolikus úgynevezett “húshagyó böjt”. Ez általában csak a vörös húsokra vonatkozik, (ilyenkor jellemzően több halat esznek, úgymond, “hús helyett”) és ezért finoman fogalmazva is egy rossz vicc.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét