Az elmúlt hónapokban TikTokon a borravalókról tárgyaltak a felhasználók, mégpedig arról, hogy egyre több helyen várnak el borravalót az ügyfelektől, kezdve az online vásárlástól egészen az autószerelőkig. Az egyik figyelemre méltó eset egy menyasszonnyal történt meg, akit az esküvői ruhája vásárlásakor kértek borravaló adására.

Ina Josipović egy videóban osztotta meg saját tapasztalatát a borravalókról. Visszaidézte azt a pillanatot, mikor a menyasszonyi ruhája kifizetésekor a bankkártyaterminál borravalót kért tőle. “Csak álltam ott, és azt hiszem, ők is látták, hogy mindjárt elájulok. Nem számítottam rá, hogy borravalót kell adnom egy menyasszonyi ruha vásárlásakor” – mondta a videóban. Megdöbbenve kérdezte a személyzetet, és rájött, hogy a borravaló nem bevett gyakorlat az esküvői ruhaiparban.

A videóban Josipović jogos szempontokat vet fel, például felteszi a kérdést, hogy miért várnak a vásárlóktól borravalót ahelyett, hogy jutalékot adnának a stylistnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mikor ő a kereskedelemben dolgozott, az eladott termékek után jutalékot kapott, és nem kényszerült arra, hogy a vásárlóktól borravalót várjon el.

A tiktokozók nagyrészt egyetérettek vele. Sokan nagyon kínosnak találták a borravaló kérését egy esküvői ruha vásárlásakor, mások szerint pedig ebben az üzletágban a stylistok általában kapnak jutalékot. A legtöbb kommentelő értetlenségét fejezte ki és osztozott Josipović véleményében, miszerint a borravaló egy ilyen esetben nem tűnik helyes elvárásnak.

Valaki ezt írta: “Már amúgy is kapnak jutalékot, nem?” Egy másik felhasználó, aki dolgozott már esküvői ruhaszalonban, szintén azt állította: “A borravaló nem normális dolog.” Ezután mások is megosztották saját tapasztalatukat arról, mikor váratlan helyeken szembesültek a borravaló igényével, például terhességi ultrahangnál vagy önkiszolgáló autómosóban, de akár bowlingpályán is.

A borravaló témája továbbra is heves vitákat gerjeszt TikTokon. Mivel a fogyasztók a legváratlanabb helyeken is találkoznak a borravalóval, felteszik a kérdést, vajon mely esetekben várható el jogosan. A felhasználók egyetértenek abban, hogy a borravaló szokatlan gyakorlat, különösen olyan esetekben, mikor már eleve van jutalék. Az ezzel kapcsolatos párbeszédek rávilágítanak a borravalóval kapcsolatos elvárások változó dinamikájára, és feszegetik azt a témát, hogy a vállalkozások miként kompenzálják alkalmazottaikat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét