A palackorrú delfin az egyike a 34 tengeri emlős fajnak. Társaságkedvelő, intelligens és az 1960-as évek óta nagyon népszerű. Ekkor vetítették a tévében a Flipper nevű show-műsort. Ennek a delfinnek van egy különleges tulajdonsága is: meleg és mérsékelten meleg vizekben a világon bárhol képes megélni. A palackorrú delfin védett, nem szabad vadászni. Amikor az amerikai Calcasieu-folyóban az egyik alfaja, egy rózsaszín delfin megjelent, mindenki azonnal látni akarta.

Ez egy ritka alfaja a palackorrú delfinnek?

2007-ben Erik Reu kapitány Louisianában, a Calcasieu-folyón hajózott. Minden a szokásos kerékvágásban zajlott, mikor észrevett egy csapat palackorrú delfint, köztük pedig legnagyobb megdöbbenésére egy rózsaszín példányt is. A kapitány szerint a rózsaszín delfin jó kondícióban volt, teljesen egészségesnek tűnt, azóta pedig már többször is volt szerencséje megpillantani.

“Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy láttam egy ilyen hihetetlen emlőst, és azon a vidéken élhetek és dolgozhatok, ahol ez a fantasztikus teremtmény is gyakran feltűnik” – mondta a kapitány.

Albínó lehet vagy a dimorfizmus egy ritka formájában szenvedhet

Egyelőre nincs tudományos magyarázat arra, hogy ez a példány miért rózsaszín. Egyes vélemények szerint nemi dimorfizmusról lehet szó, mely az azonos fajba tartozó állatok hím és nőstény egyedei közötti méretbeli, alakbeli és színbeli nagyfokú különbséget jelenti. Mások szerint viszont előfordulhat, hogy a rózsaszín delfin albínó és ez okozza a színében az eltérést.

A megfejtés a szeme színében rejlik

Az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a delfin albínó, ha a szemei pirosak. Márpedig Reu kapitány szerint ez pontosan így van. Feltehetően szülei voltak a génmutáció hordozói, melynek következtében ő rózsaszín lett.

A delfint két ugyanilyen színű kis delfinnel látták együtt

I have heard that there were 2 pink dolphin. Well, there definitely is!!
Calcasieu ship channel.

Közzétette: Thomas Adams – 2018. augusztus 21., kedd

Thomas Adams, egy helyi hajós elárulta, hogy a 2007-ben felfedezett rózsaszín delfin, Pinky még mindig a folyóban él. Elmondása szerint Pinkyt két másik rózsaszín delfin társaságában látták, akik feltehetően a kicsinyei.

Mindenki meglepődik, amikor meglátja őket

"Pinky the Dolphin" has been spotted in Calcasieu Channel. The viewer believes there might be two of them! (Courtesy Bridget Boudreaux) http://www.katc.com/story/36090229/pinky-the-dolphin-spotted-in-calcasieu-channel

Közzétette: KATC-TV 3: Acadiana's Newschannel – 2017. augusztus 8., kedd

2017-ben egy párnak volt szerencséje megpillantani az állatokat. “Hihetetlen volt látni őket! Kettőt láttunk, de akkor nem tudtuk őket levideózni” – mondta Bridget Boudreaux, aki a később híressé vált felvételt készítette.

Pinkynek két kicsinye lehet, és ez hatalmas hír volna

A videók miatt felmerült, hogy Pinkynek kicsinyei lehetnek. Ez pedig fantasztikus hír lenne ennek az egzotikus, rózsaszín delfinnek a fennmaradása szempontjából.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here