Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyhádba.

1. Paradicsom

Sokan azt hiszik, hogy a szárral együtt kapható paradicsom frissebb, ezért ezt választják. Valójában azonban ennek semmi köze a frissességhez, sokkal inkább az éretlenséget mutatja. Az érett paradicsom ugyanis lepotyog a szárról. Ha még mindig a száron lóg, az azt jelenti, hogy teljes érettsége előtt vágták le, és a dobozban hagyták beérni. Az ilyen paradicsomokban nagyon kevés a vitamin és a hasznos összetevő.

A paradicsom színe egységes és élénk legyen, zöld foltok nélkül. Ha megszagolod, az illata is kellemes. Nagyon könnyű kiszúrni a boltban a nitrátos paradicsomokat, ezek rugalmasak, de nem szilárdak. Ha megnyomod, az ujjad nyoma nem fog ott maradni a paradicsomon. A jó paradicsomnak puha a tapintása.

2. Görögdinnye

A legfinomabb és legédesebb görögdinnyék augusztus második felében érnek egészen szeptember végéig. Egyes termelők nitrogénes műtrágyával szórják meg, és növekedésserkentőkkel permetezik a még éretlen dinnyéket, hogy hamarabb tudják őket betakarítani. A dinnyékbe ezek az anyagok beszívódnak, ezért nem szabad megvenni őket. Olyan dinnyét se vásárolj, ami már meg van vágva, mivel ezekben rengeteg a kórokozó lehet.

Válassz közepes méretű görögdinnyét. Csíkjai legyenek kontrasztosak, élénk színűek, a héja pedig fényes – ebből láthatod, hogy a dinnye érett. Az érett dinnye szára el van száradva, mivel ha a gyümölcs megérik, már nem vesz fel nedvességet a talajból. A dinnye oldala 5-10 cm átmérőjű foltban sárga színű legyen. Kopogtasd meg, mielőtt megveszed: visszhangzik, ha kellően érett.

3. Kaliforniai paprika

Kevesen tudják, hogy a kaliforniai paprikának két fajtája van: a hímivarú és a nőivarú, ezeknek az íze pedig eltérő. Hogy megállapítsd, melyikbe tartozik, fordítsd a paprikát fejjel lefelé. Ha 4 részre van tagolva, nőivarú, ha 3-ra, akkor hímivarú. A hímivarú paprika alakja hosszúkásabb, míg a nőivarú rövidebb és szélesebb. A nőivarú kaliforniai paprika édesebb, és nyersen is ehető.

A hímivarú kaliforniai paprika savanyúbb és keményebb, ideális főzéshez és befőzéshez is. Minél nehezebb a kaliforniai paprika, annál több a leve. A szárának zöldnek és keménynek kell lennie. Olyan paprikát keress, amin nincsenek narancs színű pöttyök, mivel ez rovarfertőzésre utal.

4. Alma

A közepes méretű almák a legjobbak. Az alma kemény és nehéz kell, hogy legyen. Fényes almát sose vásárolj! Hogy a gyümölcs minél szebb legyen, a termelők viasszal vagy gyantával fényesítik.

Ha zöld almát veszel, figyelj arra, hogy a szár körül a színe szürkés legyen. Ez mutatja, hogy az alma már érett. A legjobb az érési szezon csúcsán almát vásárolni, amikor a legfinomabbak a gyümölcsök, és a legmagasabb a vitamintartalmuk. Az év más időszakaiban tápanyagtartalmuk csökken.

5. Cseresznye

Az érési szezon csúcsán, júniusban vagy júliusban vásárolj cseresznyét. Ebben az időszakban a legfinomabb, ekkor tartalmazza a legtöbb tápanyagot, és ilyenkor a legolcsóbb is. Tapintsd meg a gyümölcsöt. Se túl kemény, se túl puha ne legyen. A szemek fényesek és élénk színűek. Minél sötétebb a cseresznye, annál több hasznos cukrot, karotinoidot, antocianint és organikus savat tartalmaz.

Cseresznyét csakis szárral együtt vásárolj! A friss cseresznye szára zöld és kemény. Ha a gyümölcsöt ragacsosnak találod, biztos lehetsz benne, hogy már nem friss. Az erjedt szag szintén ezt jelzi – az ilyen cseresznyét hagyd ott!

6. Szilva

Egységes színű szilvát válassz. A repedt, foltos vagy más módon sérült szemeket ne vedd meg. A szilva legyen nehéz, illata kellemesen édes. Ha a héján van egy vékony fehér réteg, abból arra következtethetsz, hogy a szilvát nemrégiben szedték le a fáról. Figyeld a szárát is, az érett szilvának a szára is érett, barnás.

7. Uborka

Az uborka színe jó esetben ragyogóan zöld, tapintásra pedig kemény. Ha friss, színe élénk és nem fényes. Ha a héja túl fényes, az annak a jele, hogy az uborkát nitrátokkal kezelték, és viasszal vonták be.

Ha a szára fonnyadt és száraz, az uborka túlérett. Közepes méretű, 10-15 cm-es uborkát válassz. A túlszárított zöldségnek vizes íze van és kesernyés. A foltok, repedések, sérülések a héjon szintén nem kívánatosak.

8. Banán

Élénksárga banánt válassz, melynek héján apró barna pöttyök vannak. Ezek mutatják, hogy a gyümölcs kellően érett és ehető. Az ilyen banánt azonban nem tárolhatod 2 napnál tovább.

Ne vegyél olyan banánt, amin nagy fekete foltokat látsz. Ezek azt jelzik, hogy a gyümölcsben már megindult a rothadási folyamat. A banán kiválasztásakor a méret nem tényező. Ha bébi banánt vásárolsz, tudnod kell, hogy az íze sokkal édesebb, az ára pedig jóval magasabb.

9. Körte

Az érett körtét könnyen fel lehet ismerni intenzív aromájáról. A gyümölcs nem lehet sem túl kemény, sem túl puha, a héján ne legyen sérülés, horpadás. A szár környékén látható barna pöttyök arra utalnak, hogy a körte nem friss. Vannak olyan fajták, melyek megőrzik élénkzöld színüket, de a legtöbb esetben a kis piros színezet mutatja, hogy a gyümölcs érett.

10. Kivi

Mikor kivit vásárolsz, a gyümölcsöt fogd a mutató- és a hüvelykujjad közé, majd nyomkodd meg kicsit. Az érett kivi puha, de rugalmas. Az illatát is vizsgáld meg. Az érett kivinek erős citrus illata van, héja egyenletes és kemény, nincs rajta sérülés.

11. Citrom

Az érett citrom héja fényes, mintha most polírozták volna. Fontos, hogy a héja sima legyen. Az első termésből származó citrom, amit a fáról elsőként gyűjtöttek össze, sima héjjal rendelkezik. Ezekben magasabb a hasznos anyagok mennyisége, mint azokban, amiket ezután szüretelnek. A túlzottan dudoros héj vastag és többnyire nagyobb a súlya az ilyen citromnak, mint a vékony héjú gyümölcsnek, de a leve kevesebb.

BÓNUSZ: Hogyan válassz avokádót

  • Az első dolog, amire figyelned kell, az a színe. Az érett avokádó többnyire sötét, de vannak olyan fajták, melyek mindvégig világosabb zöldek maradnak.
  • A héja érdes, de nem lehet rajta nagyobb sérülés.
  • Ellenőrizd a szárát is. Ha az alatta lévő terület zöld vagy sárga, vedd meg az avokádót. Ha barna, már túlérett.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét