A legtöbb ember több időt tölt a munkahelyén, mint otthon, ezért a kollégákkal szoros kapcsolatot épít ki. A munkakapcsolaton túl azonban az is fontos, hogy legyen valaki, aki értékeli az elvégzett munkádat, örül a sikerednek, és meghallgat téged személyes kérdésekben is. Ellenkező esetben a munkahelyed egy magányos és elszigetelt környezetté válik.
Egy tanulmány szerint, ha legalább egy barátod van a munkahelyeden, jobban teljesítesz és jobb ötletekkel tudsz előállni, ez pedig a karrieredet is előre lendítheti.

Jobban megy a munka

A tanulmány állítja, hogy ha a munkahelyeden a kollégáid között van egy barátod is, az ösztönzőleg hat a munkádra, szívesebben mész dolgozni, hiszen van ott valaki, akivel örömmel töltöd az idődet. Emiatt 7-szer nagyobb kedvvel veted bele magadat a közös projektekbe, az ötletelésbe, és megnő a teljesítményed is. 20%-kal kisebb az esély arra, hogy új lehetőségeket keresel és munkahelyet váltasz. A tanulmány azt is kiderítette, hogy a barátjukkal együtt dolgozók fele különlegesen szoros kapcsolatot alakít ki a vállalattal is, nem pusztán szakmait.

A nők kétharmada úgy gondolja, egy barát a munkahelyen elengedhetetlen a kellemes munkavégzéshez

A fizetés, az előrelépési lehetőségek és a juttatások a legfőbb szempontok, amiket az ember mérlegel, mikor munkát keres. A kutatások szerint azonban a nők döntő többsége a közösségi életet is fontosnak tartja a munkahelyen. Ettől számukra kellemesebbek a munkakörülmények.

Olyan dinamika jöhet létre a munkahelyen, ami fellendíti magát a céget is

A munkatársak közti baráti viszonyok akár 12%-kal több profitot jelenthetnek a cégnek, köszönhetően annak, hogy a munkatársak sokkal inkább csapatnak érzik magukat. Ennek következtében szívesebben vállalnak olyan kockázatot is, ami fejlődéshez vezethet. Az egymásba vetett bizalom révén a vezetők is jobban elismerik a teljesítményüket, ami mind a dolgozók, mind a vállalat számára pozitív. Ez fizetésemelést, előléptetést, díjazást is jelenthet. Az is kevésbé valószínű, hogy a munkából hazaérve stresszt, fáradtságot vagy fásultságot érzel.

36%-kal csökken a munkahelyi balesetek valószínűsége

Nőkre és férfiakra is érvényes, hogy a munkahelyi barátság növeli a teljesítményüket. A kutatás szerint 10-ből 6 cégnél, ahol a dolgozók között szakmai és baráti kapcsolat egyaránt van, 36%-kal kevesebbszer fordulnak elő munkahelyi balesetek. Ennek oka, hogy az egymás közti szorosabb kapcsolat miatt könnyebben hajlandóak olyan lépéseket tenni, melyek a vállalat érdekeit szolgálják.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét