Online felületeken kinyilvánítani az érzéseinket a másik felé manapság már nem nagy dolog. Minden alkalommal, mikor közösségi oldalakat nézegetünk, láthatunk őrülten szerelmes embereket, akik elképesztően romantikus gesztusokkal adják a világ tudtára, hogy mennyire rajonganak egymásért. A tudósok szerint azonban ezeknek a pároknak a döntő többsége a tökéletesség álcája mögé rejti kapcsolatának kevésbé szép oldalát.

Van egy határ

Teljesen rendben van, ha időnként te is közzéteszel romantikus képeket vagy bejegyzéseket. Egy tanulmány szerint például annak a párnak, akiknek közös profiljuk van, kiegyensúlyozottabb a kapcsolata, és elégedettebbek az életükkel. De a kutatók szerint van egy határ, amit nem szabadna átlépni.

Kutatók egy csoportja azzal a feltételezéssel kezdett vizsgálatba, hogy azok, akik folyamatosan posztolnak a kapcsolatukról, valószínűleg bizonytalanok párjuk érzéseit illetően.

108 pár bevonásával végezték a kutatást, az eredeti feltételezésük pedig helyesnek bizonyult az eredmények szerint. A párok tagjainak 2 héten keresztül minden este ki kellett tölteniük egy online kérdőívet, melyben a kapcsolatukhoz kötődő érzéseikről és gondolataikról, valamint a Facebookon végzett tevékenységükről kérdezték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy azokon a napokon, mikor a résztvevők bizonytalanabbnak érezték magukat, több, a kapcsolatukra vonatkozó információt tettek közzé.

Ezt más kutatók is megerősítik, sőt, még meg is toldják valamivel

A vizsgálat eredményét más kutatók is alátámasztották, sőt, még azt is hozzátették, hogy azok, akik a közösségi oldalakon közvetítenek a kapcsolatukról, gyakran bizonytalansággal vagy egyéb, a párjukkal kapcsolatos problémával küzdenek. Így próbálnak létjogosultságot szerezni a kapcsolatuknak, számukra ezért a lájkoknak és az elismerő kommenteknek nagy jelentőségük van.

De a bizonytalanság ebben az esetben nem az egyetlen tényező. Egy egyetemi kutatás fényt derített rá, hogy azoknak, akik gyakran posztolnak a kapcsolatukról, alacsonyabb az önértékelésük.

A tudósok szerint ennek a viselkedésnek a magyarázata, hogy az önértékelésüket szeretnék növelni, és rá akarnak cáfolni azokra, akik szerint a kapcsolatuk rosszul működik. Meg akarják mutatni másoknak és ezzel együtt maguknak is, hogy a kapcsolatuk rendben van, és ők is jól érzik benne magukat.

Gondold át, mielőtt posztolsz

Természetesen, arra nincs mód, hogy mérni tudjuk, mivel léped át a határt, és mivel maradsz még a biztonságos zónán belül. Az viszont biztos, hogy a párkapcsolatodat illetően jobb, ha minél kevesebbet posztolsz, és a boldog pillanatokat megtartod magadnak, hiszen úgyis csak az számít, amit érzel. Legközelebb, mikor éppen egy közös képet készülsz kitenni, alaposan gondold át, hogy azért tennéd-e, mert ez egy igazán boldog momentuma az életednek, vagy mert az érdekel, mit fognak mások szólni hozzá.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét