Kétség sem fér hozzá, hogy minden test gyönyörű, még akkor is, ha azok, akik hegekkel a testükön élnek, ezt nehezen tudják így látni. Marta Madrigal, a francia tetoválóművész arra használja elképesztő tehetségét, hogy tetoválással csodákat hozzon létre a hegekből.

Honnan szoktál ötleteket meríteni a tetoválásokhoz?

Mikor mintát tervezek, az ihlet bárhonnan érkezhet. Meglátok egy csempét a falon, egy törölköző mintáját, a padlón egy geometrikus formát, egy virágot a város közepén, egy új virágot a hegyekben, amit korábban még nem ismertem. Mindig fotózok a telefonommal.

De minden projektnél megkérdezem a vendéget, hogy milyen virágot vagy mintát szeretne. Mindenekelőtt pedig lefotózom az egész testét és azt a részt, ahova a tetoválás készülni fog. Ha ez megvan, megrajzolom a mintát. Néha ezer tesztet végzek, amíg megtalálom azt a dizájnt, ami meggyőz.

Mikor döntöttél úgy, hogy rekonstruktív tetoválást készítesz?

Szerencsés vagyok, hogy a családomban sok tetováló és művész van. Az apám és a bátyám tetoválószalont üzemeltetnek Sevillában. Apám specialitásai a helyreállító tetoválások, melyekkel hegeket, striákat, égési sérüléseket, masztektómia és hasműtétek nyomát tünteti el.

Látva az ő eredményeit és hallva az emberek köszönetét, hogy a tetoválások megváltoztatták az életüket, ihletet kaptam. Ezek a legjobb érzést adó tetoválások, hiszen az esztétikai értékük mellett pszichés értékkel is bírnak.

Ezek a tetoválások egyfajta terápiaként szolgálnak az emberek számára. A hegek és a műtéti nyomok gyakran traumatikusak, és hatással lehetnek a mindennapi életükre. El sem lehet képzelni azt az örömet, mikor a vendég belenéz a tükörbe, és meglátja a kész tetoválást. Sokan ilyenkor azt mondják: “Végre hordhatok bikinit, és nem kell többé takargatnom a testem, hanem büszkén mutogathatom!”

Emlékszel az első helyreállító tetoválásodra?

A legelsőt olyasvalakinek csináltam, aki nagyon közel állt hozzám. A sógornőmet mindig nagyon zavarta a háta a súlyos gerincferdülése miatt. A sevillai látogatása során megbeszélte apámmal, hogy ő majd valahogyan elrejti neki. Akkoriban én még nem tetováltam…

Aztán ahogyan elkezdtem tetoválni, arra gondoltam, talán segíthetnék neki. Ez volt a 40. tetoválásom, és azt hiszem, a legjobb módja annak, hogy tudd, hogyan érzel az ilyen típusú tetoválásokkal kapcsolatban, ha elolvasod a cikket, melyben a vendég saját maga meséli el a tapasztalatait.

Hogyan néz ki a közösséged?

A vendégeim nagyon hasonlítanak egymáshoz és hozzám is!

Nagyon igényes vagyok a munkámra. Ha valaki be akar kerülni hozzám, emailben ki kell töltenie egy űrlapot. Ha úgy látom, hogy az illető nem veszi komolyan, akkor nem csinálom meg neki a tetoválást.

Ők választanak engem, és én is választom őket. A kémiának mindkét irányban működnie kell. Mivel az emailen való kapcsolattartás eléggé rideg, én viszont szeretem közel érezni magamat a vendégeimhez, általában Instagramon veszem fel velük a kapcsolatot. Ott megtudhatják, milyen is vagyok valójában.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét