A házimunka igen kimerítő, főleg, ha valakinek egyedül kell megoldania a takarítást egy nagy vendégség után. A következő történet főszereplője amiatt érzi magát frusztráltnak, hogy nem győzi a sok munkát anyósáék rendszeres vasárnapi látogatásai miatt. Férje egyáltalán nem áll mellette, ezért máshonnan szeretne tanácsot kapni.

A férjem 9 fős családja minden vasárnap átjön hozzánk ebédre, mert nagyobb házba költöztünk. Miután elmennek, egyedül maradok a rengeteg tennivalóval, soha egyikük sem ajánlja fel a segítségét. Azt mondtam: “Az életben semmi nincs ingyen, szóval mostantól fizetniük kell, ha át akarnak jönni vasárnaponként.”

A férjem így reagált: “Azt hiszem, elfelejted, hogy a szüleim segítettek megvenni ezt a házat. Szóval ez éppen úgy az ő otthonuk is, mint a miénk, és nem várhatjuk el, hogy fizessenek a saját házukban.”

Mikor meséltem az anyósomnak az új tervemről, azt mondta: “A te dolgod rendben tartani a házat, ez a te kötelességed. Nem várhatod el a vendégektől, hogy ők csinálják.”

Ettől az álszenteskedéstől a férjem és az anyja részéről teljesen kiakadtam. A válaszuktól csak még dühösebb lettem, még frusztráltabb, és most nem tudom, hogyan tovább.

Tisztázzátok a határokat és az elvárásokat.

Kezdeményezz nyílt és higgadt beszélgetést a férjeddel és az ő családtagjaival. Fejezd ki, hogyan érzel a helyzettel kapcsolatban, és mekkora terhet jelentenek számodra ezek a látogatások. Ismerd el a házvásárlásban nyújtott segítségüket, de hangsúlyozd, hogy a jelenlegi probléma az otthon tisztántartásáról szól.

Világosan mondd el, milyen segítséget vársz tőlük, legyen szó a tálalásról, a takarításról vagy akár egy takarítónő közös fizetéséről.

Legyen mindig más a vendéglátó.

Hozzatok létre egy rendszert, amiben mindig másvalaki tartja ezeket a vasárnapi összejöveteleket. Így az ezzel járó munka egyenlően oszlik majd meg a családtagok között, senki se kerül a többieknél rosszabb vagy jobb helyzetbe.

Keress külső támogatást.

Ha a kommunikáció nem segít, érdemes külső támogatást szerezned egy mediátor vagy egy tanácsadó személyében. A semleges harmadik fél elősegítheti a produktív beszélgetéseket, segíthet a kölcsönösen elfogadható megoldások megtalálásában.

Ha egy szakembernek feltárod az érzéseidet és az aggályaidat, értékes tanácsokat kaphatsz a családi dinamikára és a konfliktusok megoldására vonatkozóan.

Lazíts, és ne hagyd, hogy a stressz eluralkodjon rajtad.

Saját magadat helyezd előtérbe. Ismerd fel, hogy megvan a jogod a határok felállításához azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit elfogadhatónak tartasz és amit tolerálsz a saját otthonodban, függetlenül a családi elvárásoktól.

Rendszeresen foglalkozz magaddal, legyen az egy forró fürdő, egy séta vagy olyan tevékenység, amiben örömödet leled. Ne feledd, a magaddal való foglalkozás nem önzés, hanem szükséges ahhoz, hogy jól érezd magad és boldog legyél.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét