Az élet sok nehézséget sodor az utunkba, de ahogy múlik az idő, tisztábban látjuk, hogy a sors valójában a kezünkre játszott a problémák által.
A brit színésznő élő bizonyítéka ennek. Miután éveken át próbálkozott IVF segítségével teherbe esni, végül örökbe fogadott egy kamaszt.

Emma életében mindig meghatározó szerepet töltött be a művészet, hiszen mindkét szülője művész volt. Ezért senkit nem is lepett meg, hogy színésznő akart lenni. Miközben a Cambridge-i Egyetemen angol irodalmat tanult, számos darabban játszott, 1987-ben pedig a Fortunes of War című sorozatban láthattuk.

Elképesztő színészi és forgatókönyvírói tehetségének köszönhetően Emma Thompson világhírű sztár lett. Ám az élete 1995-ben változott meg igazán – mind szakmai, mind magánéleti téren. A színésznő forgatókönyvíróként és főszereplőként részt vett az Értelem és Érzelem című filmben, ami nemcsak számos díjat kapott, de össze is hozta élete szerelmével, férjével, Greg Wise-zal.

Bár Emmát és Greget mintha csak egymásnak rendelték volna, megismerkedésük különös módon történt. Greg egyik barátja azt jósolta, hogy a férfi a forgatáson fogja megismerni a nagy szerelmét. A színész egyből arra gondolt, hogy Kate Winslet lesz az, hiszen Emmáról azt hitte, hogy még mindig házas, és a színésznő amúgy is 7 évvel idősebb volt nála.

A katasztrofális első randit követően Kate Winslet és Greg egyből rájöttek, hogy nincs közös jövőjük. Később Kate volt az, aki elárulta Gregnek, hogy Emma házassága zátonyra futott, és javasolta, hogy hívja el randizni.

Emma szíve teljesen összetört, mikor első férjével (Kenneth Branagh) kötött házassága véget ért a férfi többszöri hűtlensége miatt. Úgy emlékszik vissza erre, mint élete egyik legnehezebb időszakára: “Alig éltem. Megszűnt bennem az érzés, hogy szerethető vagyok, vagy érek valamit.”

Emma szerint Greg volt az, aki képes volt a hamvaiból újra feltámasztani őt, és visszaadni az önbizalmát. 8 év után egy gyönyörű ceremónia keretében házasodtak össze Skóciában.

27 éve tartó házasságuk az egyik legstabilabb Hollywoodban, de az ő életükben is adódtak nehézségek, például a gyermekvállalás terén. A színésznőnek az első házassága alatt már volt egy vetélése, 1997-ben pedig egy másik is. In vitro fertilizációnak köszönhetően született meg első gyermekük, Gaia 1999-ben.

A pár azonban még egy gyermeket szeretett volna, ezért Emma rengeteg kezelést végigcsinált, de egyik sem járt sikerrel. “Éveken át számoltam az utcán, hogy kinek hány gyereke van. Úgy éreztem, ezen sosem fogom túltenni magam” – mondta egy interjúban. Akkor még el sem tudták képzelni, hogy lehetőséget kapnak majd egy másik gyermek nevelésére.

Emma Thompson nemcsak tehetséges színésznő, de közismert humanitárius is. Próbálja jobb hellyé tenni a világot, és segít a rászorulóknak. Egy jótékonysági eseménynek köszönheti azt is, hogy újra anyuka lehetett.

2003-ban a színésznő karácsonyi vacsorát rendezett a Menekültügyi Hivatalnál. Itt ismerte meg a Tindyebwa névre hallgató, 16 éves, ruandai menekült fiút, aki odament hozzá köszönetet mondani. Miután beszéltek egy keveset, Emmát nagyon megindította a fiú története. Tindyebwa 9 évesen vesztette el édesapját, később elvették édesanyjától és testvéreitől, akik feltehetően nem sokkal később meghaltak. Őt megmentették és Angliába vitték.

Az első 5 éjszakán Tindy London hideg utcáin aludt, míg végül a Menekültügyi Hivatalba ment meleg ételt kérni. Emma első benyomása a fiúról az volt, hogy nagyon elveszett és magányos. Felajánlotta neki, hogy elviszi az otthonába, ahol átmenetileg menedékre lelhet, és meghívta a családi karácsonyi vacsorára is.

A következő fél évben gyakran tettek nagy sétákat, és rengeteget beszélgettek. Emma még az angol nyelv elsajátításában is sokat segített neki. A fiú a család része lett, csatlakozott Emmához és Greghez a nyaralásokon, és együtt töltötték a hétvégéket is. Mikor elkezdte őket “anyának” és “apának” hívni, akkor vált világossá, hogy ő valóban a gyermekük lett.

Visszatekintve Emma elmondta, hogy a lombik sikertelensége miatt teljesen összetört, de később már hálás volt ezért. “Ha több gyerekem született volna, akkor ezt az extra anyaságot Tindyvel nem élhettem volna át. Így viszont volt számára szabad tér az életemben, ami nem lett volna, ha születik még egy gyerekem. Hálás vagyok, hogy a lombik nem jött össze, mert Tindy érkezéséért mindennap hálát adok.”

A sztár elmesélte, hogy Tindy mennyi örömöt hozott a házba, és egy egészen új rálátást adott neki a világra. Kihangsúlyozta, hogy Tindy mennyire támogatja őt, és hogy képes megnevettetni még a legnehezebb pillanatokban is, annak ellenére, hogy mennyire traumatikus múltja van.

Tindy ma már házas, és az emberi jogok területén épített magának karriert. A családhoz továbbra is nagyon közel áll, szinte minden hétvégét együtt töltenek. Emma és örökbefogadott fia akkor találtak egymásra, amikor arra mindkettőjüknek a legnagyobb szüksége volt, és sikerült pótolniuk az egymás életéből hiányzó darabkákat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét