Shanna Niehaus, az 5 éves Kainoa anyukája osztotta meg ezt a fotót, ami a világon több ezer embert érintett mélyen a hozzá kapcsolódó történet miatt.

“Látjátok ezt a pillanatot? Soha nem gondoltam volna, hogy ez meg fog történni. Az 5 éves autista fiam tegnap találkozott először az új segítő kutyájával, Tornadoval. Amerikaiak vagyunk, de Japánban élünk, és közel 2 éve készültünk a Tornadoval való találkozásra.”

Ez a fotó azt a pillanatot örökítette meg, mikor egy anya, aki nem ölelheti meg, nem fürdetheti, nem öltöztetheti, nem érintheti meg a gyermekét, látja őt szabad akaratából nyugodtan feküdni a kutyán, valami kimondhatatlan kapoccsal köztük. Egy olyan anyának az arcát láthatjuk, aki már számtalanszor átélte, hogy a fiának nem sikerült kapcsolatot teremtenie, barátkoznia másokkal. Egyetlen barátja sincs. Nincs senkivel semmilyen kapcsolata. Éjszakánként ott ült a fia mellett, és csak sírt, mert a fiának a családon kívül senkivel nincs kapcsolata, nem számít, milyen keményen próbálkozik és milyen lelkiismeretesen csinálja végig az autista terápiákat. Ez sem segít neki beilleszkedni a világba. Ahogy ült a fia mögött csendben, és nézte ezt a pillanatot, elakadt a lélegzete, és szavakat sem talált.

“Minden nehéz pillanat, minden harc, minden elköltött pénz, kitöltött űrlap, iskolai találkozó, minden egyes lépés és könnycsepp megérte, amit az ismeretlen jövő érdekében tettünk. Valahogy tudtam, hogy Tornadoval minden rendbe jön. Anyaként végignéztem a fiam számtalan fájdalmas és nehéz pillanatát, és rengeteget sírtam miatta. Tegnap viszont más miatt sírtam. Ez egy leírhatatlan érzés.”

Nehéz elképzelni, mit érezhet egy anya, aki félve attól, hogy pánikroham tör ki rajta, még csak át sem ölelheti a saját fiát. Az autista gyerekeknek nagyon nehéz kapcsolatot kialakítaniuk másokkal. Ezért vannak olyan kutyák, melyeket kifejezetten az ő igényeikre szabottan képeznek ki. A kutyák megnyugtatják a gyerekeket, ha pánikrohamuk van, vigyáznak rájuk, és jelzik a szülőknek, ha segítségre van szükség. Mivel a kutyák másként viselkednek, mint az emberek, az autista gyerekek többnyire jobban tudnak kapcsolatot kialakítani velük.

Az autizmus nem betegség, hanem egy különleges fejlődési zavar. Gyógyszerekkel nem lehet megszüntetni. De a kutyák segíthetnek azoknak, akik ilyen nehéz helyzetben vannak. Gondoskodók, gyengédek, játékosak, ezzel pedig nagyon sokat tudnak tenni az autista gyerekekért, hogy könnyebben alakítsanak ki kapcsolatot az őket körülvevő világgal.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here