Biztosan te is jártál már úgy, hogy amikor ráértél volna füvet nyírni, pont akkor eredt el az eső vagy éppen akkor állt meg, esetleg a kora reggeli harmat cseppjei ültek még a pázsiton, mikor nekiálltál a fűnyírásnak. Hogy ez mennyire jó módszer, arról hallani ezt is azt is, de most kiderül az igazság arról, hogy vajon szabad-e lenyírni a nedves füvet.

Bár időnként előfordulhat olyan eset, hogy nincs más választásunk is muszáj nedvesen is lenyírni a füvet, mégis érdemes megfontolni, hogy szokásunkká tesszük-e ezt.

Mindenekelőtt a legfontosabb szempont, hogy az elektromosság és a nedvesség nem férnek össze. Elektromos fűnyíróval nekiállni levágni a nedves füvet semmiképp sem nevezhető jó ötletnek, egyrészt, mert könnyen tönkre is mehet a gép, másrészt a balesetveszély is fokozottan fennáll. Nem beszélve arról, hogy a nedves fű csúszik, ezért a lábunk könnyen a kések alá kerülhet. A fűnyíró akár el is romolhat, eltömődhet és folyamatosan meg kell szabadítani a nedves fűcsomóktól, hogy tudjon tovább dolgozni.

Nedves füvet nyírni egyébként is sokkal nehezebb, mint a szárazat. Hacsak a fűnyíró kései nem frissen vannak élezve, szinte biztos, hogy egy-egy területen 2-3-szor is át kell tolni a gépet ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el. A munka azonban a fű levágásánál nem ér véget, hiszen a lenyírt füvet össze is kell gyűjteni. Még ha gyűjtős is a fűnyírónk, a fűcsomók kiszedése akkor is problémásabb, hiszen tapadnak és hamarabb megtelik velük a tartály. Fűgyűjtő tartály nélkül pedig még nehezebb a munka. A fűnyírót is alaposabban meg kell tisztítani, hiszen a nedves fűszálak sokkal inkább beleragadnak és roncsolhatják a gépet, annak gumi alkatrészeit is.

Ha mégis kénytelenek vagyunk nedvesen lenyírni a füvet, először azt nézzük meg, mekkora a nedvesség mértéke. Ha a fűben állva lesüllyedünk a talajba és a cipőnk oldalán látjuk felemelkedni a vizet, nem is kérdéses, hogy muszáj elhalasztani a fűnyírást. Azonban, ha ennél kevésbé nedves a talaj és a fű, nekiállhatunk a munkának. A fűnyírót állítsuk magasabbra, emeljük meg, hogy könnyebbé tegyük a haladását. Ne feledjük, a nedves fű géppel történő lenyírása csak esetenként ajánlott, de nem javasolt rendszeresen ilyen körülmények közt végezni ezt a kerti munkát.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here