A Harris Interactive nevű amerikai cég online tett közzé egy új tanulmányt, mely szerint a sok stresszel járó munkák esetében nagyobb százalékban szednek fel akár több kilót is a munkavállalók. Az igazat megvallva, néhány állás még bennünket is meglepett.

1. Utazási ügynök

Az utazási irodákban dolgozó embereknek mindig minden ügyféllel kedvesen kell viselkedniük, továbbá az ő feladatuk az utazásuk megtervezése és szervezése is. A megszervezés folyamata rendkívül nagy nyomással és sok stresszel jár, az ügyfelek igényei mellett az ügynököknek az értékesítési minimumot is el kell érniük, plusz mindennap több órát ülnek egyhelyben.

2. Ügyvéd

Ezen a területen a stressz és a nyomás teljesen alapvető dolgoknak számítanak. Az idegesség miatti, mérték nélküli evés miatt van igen nagy esélyük az ügyvédeknek a hízásra.

3. Szociális munkás

Az utazási ügynökökhöz hasonlóan, a szociális munkások is szinte egész nap az íróasztalnál ülnek, gyakran ott esznek, s gyakorlatilag nincs rá módjuk, hogy egy munkanap során bármilyen fizikai tevékenységet végezzenek.

4. Tanár

Ha egy tanárra gondolsz, mi jut eszedbe először? Egy asztalnál ülő nő vagy férfi, nem igaz? A tanárok óra közben is gyakran ülnek az asztaluknál, továbbá az olyan adminisztrációs munkát is ott végzik, mint az óravázlatok elkészítése, az osztályozás stb.

5. Művész, tervező és építész

Mind három foglalkozást a rugalmas munkaidő és a független munka jellemzi. Mivel ezeknél az állásoknál főként a kreativitás és az ihlet az, ami igazán számít, a művészeknek, a tervezőknek és az építészeknek nem szükséges egy konkrét tervet követniük. S ugyanez vonatkozik az étkezéseikre is, akkor esznek, amikor csak akarnak, továbbá általában ülve dolgoznak.

6. Irodai asszisztens

Az irodai asszisztensek szintén nagyrész ülő munkát végeznek, melyhez hozzátartozik az is, hogy igyekeznek mindig másokon segíteni. Ez a foglalkozás nap, mit nap rengeteg stresszel és idegeskedéssel jár, nem beszélve a rossz étkezési szokásokat, mint például a számítógép előtti ebédelést.

7. Tudós

Az intellektualitás gyakran jár kéz a kézben a mozgáshiánnyal. A tanulni és egyre több mindent felfedezni vágyó tudósok néha elfelejtenek egészségesen étkezni. A NASA munkatársai például, bizonyos időközönként tornázásokkal szakítják meg a munkát, s különféle programokat szerveznek a hízás ellen.

8. Rendőr

A filmekben a rendőrök szinte mindig fánkkal a kezükben jelennek meg, ugye? De eszedbe jutott már rajta valaha is, hogy ez miért is van így? A rendőri állás egyértelműen az egyik legstresszesebb foglalkozás, csak gondoljunk bele milyen ügyek is kerülnek velük szembe. A kemény srácok számára gyakran az evés a leghatékonyabb módszer a stressz leküzdéséhez.

9. Marketing és PR-foglalkozások

Ezeknél a foglalkozásoknál sem kell vészesen a meghatározott ütemterveket követni. Nincsenek határidők, vagy mindennapi feladatok, melyeket követniük kell, ám vannak olyan események, ahol mindenképp meg kell jelenniük. Ezeken az eseményeken általában fantasztikus ételeket tálalnak fel, s épp ezért kerültek fel ezek az állások is a listára.

10. Informatikai foglalkozások

Az információtechnológiai ágazat a tudományos és a kreatív szférák kombinációja. Azok, akik az informatika területén dolgoznak, nem meglepő módon, túl sokat ülnek a számítógép előtt, s gyakran késő estig szorgoskodnak, ez pedig rossz étkezési szokásokhoz vezethetnek.

Fogadd meg a következő tanácsokat, és nem számít, milyen pozícióban dolgozol, biztosan nem fogsz meghízni.

 • Sétálj gyakrabban, például a lift helyett használd a lépcsőt. Állj fel, és köszönj a kollégáidnak, ahelyett, hogy csak e-mailezgetnétek. Ha valamit ennél, menj el egy étterembe, ahelyett, hogy kiszállíttatnád az ebédedet.
 • Figyelj oda az étel minőségére. Ha muszáj betartanod a szoros határidőket, nincs időd rá, hogy saját magad főzz, legalább próbálj meg egészséges ételt rendelni az étteremben. Mindig van választási lehetőséged!
 • Igyál több vizet! Mindig legyen legalább egy üveg víz a közeledben!
 • A kávézás helyett válassz egészségesebb italokat, például zöld teát.
 • Próbálj meg többet relaxálni, és elkerülni a stresszt. Hallgass nyugtató zenét és végy mély levegőt.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

 1. A kávé vagy zöld tea közti választásnál az egészségesebb a kávé! Ugyanis, ha hiszik, ha nem, a zöld tea SOKKAL TÖBB koffeint (vagy teint, ami ugyanaz) tartalmaz, mint a kávé.
  Egyébként, a felsorolt helyzetekhez hozzáadnék egyet – saját tapasztalatomat! Akármennyire is meglepő, de egyéni vállalkozóként EGYÁLTALÁN NEM ÜLŐ munkát végzek/végeztem. Rengeteg rohanás, stressz, futás, odaérek-e-vagy-sem helyzettel jár.
  Nap közben enni gyakorlatilag nem volt időm, így esténként (22-24 órakor), amikor hazaértem, első volt az, hogy kinyitottam a frizsidert, és amit láttam, azt ettem. Utána alvás reggelig, majd kezdődött a rohanás, este frigó, evés, alvás…
  A végeredmény az volt, hogy körülbelül másfél év alatt egy vékony legényből valóságos guruló hájpacni lettem. És erre akkor döbbentem rá, amikor az egyik fotómat láttam: a hasam (mit hasam! POTROHOM!) egymagában a fél képet betöltötte!
  Természetesen változtattam az életmódomon, bár nem volt egyszerű. Nem lettem ugyan az a vékony srác, aki voltam, de a “tekintélyem” sem csodálni való. Annak dacára, hogy ugyanazt a munkát végzem ma is.
  Hogy ez hogy sikerült? Bevezettem a határidőnapló szerinti életet. Amit megbeszéltem, leegyeztettem, lefoglaltam, azonnal feljegyzem. Így eleve elkerülöm azt, hogy túlvállaljam magam. Sőt, ha akarom, még szabad napot is csempészhetek a programomba. Meg is teszem.
  Emellett a fent felsoroltakat is alkalmazom, persze módjával, hiszen semmit sem jó túlzásba vinni. Ebből a kávé-tea vita nálam, mint említettem, inkább a kávé felé dől.
  Ha valaki sikeresen fogyni akar, akkor ezt a kettőt (az én módszeremet és a fent leírtakat) kombinálva biztos, hogy sikeres lesz.
  Jó fogyást! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét