Melba Mebane sosem gondolta, hogy ott hagyja azt az üzletet, amit annyira szeretett, és ahol 74 éven át dolgozott. A pénznek persze fontos szerepe van a munkában, de nem csak ez számít. A most 90 éves Melba érdekes történetet mesélt el, de sokaknak volt hozzáfűznivalójuk ahhoz, hogy a nő 74 éven át nem váltott munkahelyet.

Ugyanaz a rutin 74 éven át.

Melba Mebane, a texasi Dillard’s áruház hűséges dolgozója nemrég hozta meg a döntést, hogy nyugdíjba vonul, mivel a munkába járás egyre nagyobb nehézséget jelentett neki. Míg dolgozott, szigorú reggeli rutint követett. Minden reggel 6-kor kelt, egy csésze kávéval és egy gyors reggelivel indította a napját, ami általában kolbászból és kekszből állt. Ez a reggeli rituálé adott neki energiát a nap további részére. Reggeli után gyorsan elvégezte a feladatait, majd pontosan 9-kor megérkezett a Dillard’sba, úgy időzítve, hogy elfoglalhassa kedvenc parkolóhelyét.

“Szerettem mindennap dolgozni járni – mondta. – Ha szereted, amit csinálsz, miért hagynád abba?”

Hosszú és tartalmas karrierjének titka.

A 90 éves nő büszke arra, hogy soha egyetlen napot sem hiányzott a munkahelyéről, kivéve, mikor tényleg rosszul érzete magát. Elárulta, a Dillard’snál végzett munkája iránti elkötelezettségét a munkája miatt érzett öröm és elégedettség táplálta.

Saját tapasztalatai alapján fogalmazott meg értékes tanácsot, melyben hangsúlyozta a szenvedély és a bajtársiasság fontosságát a karrierben. Óva int attól, hogy a munka kapcsán kizárólag az anyagi haszonszerzésre törekedjünk, mert szerinte a pénz “csalódást tud okozni”. Azt javasolja, inkább találjunk valamit, amiben jártasak vagyunk, és ápoljuk a kapcsolatokat a hasonló gondolkodású kollégákkal.

Mebane szerint a hosszú és kiteljesedő karrier titka, hogy igazi elégedettséget találjunk a munkánkban, és a munkahelyünkön tartalmas kapcsolatokat tudjunk kialakítani. Szerinte a pozitív munkakapcsolatok és a személyes elégedettség közti szinergia felülmúlja a magas bér átmeneti vonzerejét.

Ezeket a munkaköröket látta el az üzletben.

Melba 1949-ben csöppent a kereskedelem világában. Munkáját liftkezelőként kezdte a Mayer & Schmidtnél. 1956-ban az üzletet átvette a Dillard’s, Melba pedig ott maradt egészen a nyugdíjazásáig, 2023 júliusáig. Ott végzett munkája egészen lenyűgöző, 74 éves időtartamot ölel át, melyet 90 éves korában fejezett be.

A Dillard’snál végzett munkája olyan volt, mint egy regény: liftkezelőként kezdte, aztán az eladói részlegre került. A férfiruhaosztályon töltött 6 hónapot, de igazi helyét ezt követően, a kozmetikai részlegen találta meg. Egy beteg kollégáját helyettesítve került oda, végül ez lett az állandó helye.

Miközben a Dillard’snál dolgozott, egyedülálló anyaként nevelte fiát, Terryt. Ügyesen zsonglőrködött a család és a munka között. Az üzletben pedig nem csak termékeket árult, de történeteket és tapasztalatokat is. Mikor az értékesítés visszaesett, Melba kilépett a pult mögül, és szóba elegyedett az ügyfelekkel. Nemsokára csak úgy tolongtak nála a vásárlók.

Talpraesettségét az eladásban észre is vették. A gyártók különböző dolgokat kezdtek küldeni neki, például parfümös üvegeket, hogy bemutassák termékeiket. Otthon Melba egész gyűjteményt halmozott fel a luxus illatokból, köztük voltak Chanel parfümök is. De nem magának gyűjtögette őket.

Egy nagy bulival ünnepelték meg munkáját és hűségét.

A nyugdíj gondolata Melbában akkor merült fel, mikor észrevette, hogy annak ellenére, hogy az üzlet csupán 15 percnyire van az otthonától, a kiszámíthatatlan forgalom mégis meghosszabbítja a bejutást. 91. évében járva Melbának már nem volt türelme ehhez, ezért úgy döntött, ideje felmondani, miután néhány egészségi probléma miatt egy ideje már amúgy is kimaradt a munkából.

Júniusban anya és fia együtt vett részt Melba nyugdíjbavonulási ünnepségén, ami alkalmat adott arra, hogy az asszony elgondolkodjon a Dillard’s nyüzsgő folyosói között töltött életén. Melba nyugdíjba vonulásakor a Dillard’s dolgozói nagy bulit rendeztek neki. Barátok, kollégák, üzletvezetők mind megjelentek és mondtak Melbáról néhány kedves szót. Drue Methani, a Dillard’s alelnöke, aki 65 éve ismeri Melbát, nem győzött áradozni az asszonyról.

Rengeteg komment érkezett Melba történetére.

Melba történetét online is megosztották, sokan dicsérték őt, és a fiatalabb generáció számára példaképnek, inspirációnak nevezték. Ám többen inkább szomorúnak tartották a történetét. Néhányan szimpátiájukat fejezték ki, és Melba egész életen át tartó munkáját egy melankolikus meséhez hasonlították. Egy kommentelő ezt írta: “Ez a legszomorúbb történet, amit az utóbbi időben hallottam. Átdolgozta az egész életét, és most, az élete utolsó éveiben vonul nyugdíjba. Ez tragikus.”

Azonban Melba, aki életéből több mint 70 évet szentelt a munkának, továbbra is pozitívan tekint a jövőbe. Nem bánja az átdolgozott éveket. Munkája iránti kitartó szeretete és rendíthetetlen elkötelezettsége ellensúlyozza a nyugdíjba vonulás körüli bonyodalmakat. Története inspiráló, különösen, ha olyan kényes dologról van szó, mint a nyugdíjazás.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét