Egy nő videója TikTokon közel 13 milliós nézettséget ért el, miután megmutatta, hogy kislányára pórázt tesz az utcán. Ez a nevelési módszere nagyon vegyes reakciókat váltott ki, egyesek támadták, mások viszont egyetértettek vele. Az amerikai édesanya, Alexis elmesélte, miért érzi úgy, hogy szükséges pórázt használnia a kislányánál.

A videó, amiben Alexis megmutatta, hogyan használja az eszközt, villámgyorsan bejárta az internetet.

Azzal kezdte, hogy a póráz egyik végét a csuklójára tette, majd azt mondta a lányának, “Add a kezed.”, majd a póráz másik végét rátette. Bevásároltak, miközben a gyermekével végig össze voltak kötve.

“Elegem van abból, hogy ilyen a világ, de abból sosincs elegem, hogy megóvjam a lányomat! Nem baj, ha őrült anyának néznek. Amíg a gyermekem biztonságban van. És köszönöm mindenkinek, én odavagyok ezért a dologért” – írta posztjában.

Egy következő videóban Alexis elmondta, gyermeke biztonsága érdekében használja a pórázt nyilvános helyeken.

“Spektrumzavaros gyerekekkel dolgoztam. Viselkedéselemző terapeuta voltam. Ami közös az autista gyerekekben, hogy hajlamosak a szökésre…mikor a gyerek elkóborol vagy elfut a szülő mellől” – mondta a féltő anyuka.

Más országokkal ellentétben, ahol biztonságos a gyerekeket szabadon engedni nyilvános helyeken, Alexis szerint életveszélyes helyzetek (pl. gyermekrablások) történhetnek ott, ahol ő él. Szerinte a családok nagyobb biztonságban lennének, ha megfogadnák a tanácsát.

“Ha te is azt gondolod, soha nem csinálnád ezt, gondolkodj el egy pillanatra. Nem minden helyzet egyforma. Lehet, hogy neked nem működik, de nagyon sokaknak – köztük nekem is – viszont igen.”

Posztja megosztotta az internetet, voltak, akik dicsérték, míg mások kritizálták az anyát.

Számos negatív visszajelzést kapott, melyekben azt írták: “Ez egy kicsit már túlzás.” vagy “Botrányos. Én nem így élek.” Míg másvalaki azt kérdezte: “Miért nem egyszerűen csak figyelsz a gyerekedre?”

Ám sokan – köztük szülők és nem szülők – a védelmére siettek. “Még nem vagyok anya, de 100%-ban támogatom ezt.” Másvalaki is arra biztatta, hogy folytassa tovább: “Tedd, amit szükségesnek érzel a gyermeked biztonsága érdekében. Csakis ez számít.”

Az egyik kommentre, amiben a következőt írták, az anyuka válaszolt is: “Az anyukákat mindenért megszégyenítik, amit csinálnak, mindegy, miről legyen szó.” Alexis így válaszolt: “Ez nagyon igaz. Mindenről, amit posztolok, mindenkinek van véleménye.” Az őt kritizálókon úgy gúnyolódott, hogy fogta a pórázt, és azt mondta: “Nézd, mire készülök – Azoknak szól, akiket fel fogok dühíteni.”

A szakértők véleménye is megoszlik a gyerekpóráz használatáról.

Az amerikai fogyasztóvédelem még egyetlen gyermekpórázt vagy -hámot sem hívott vissza azért, mert ne volna biztonságos. Ez pedig azt jelenti, hogy a használatuk biztonságos, és úgy tűnik, még nem érkezett bejelentés arról, hogy sérülést okoztak volna.

Egy pszichológus szerint azonban a póráz használata kínos helyzetbe hozhatja a gyereket, és arra emlékeztette a pórázt használó szülőket, hogy soha ne rángassák vele a gyereket.

Egy másik szakember alternatív megoldást javasolt a gyermek biztonsága érdekében: “A szülőknek meg kellene tanítaniuk a gyerekeket az önkontroll kifejlesztésére, és hogy kövessék azokat a szabályokat, amelyektől biztonságban lesznek. Ehhez támogatás kell, türelem és iránymutatás. Azoknál a gyerekeknél, akiket eleve nehéz irányítani, a szülői felügyelet mindig jobb választás, mint a póráz.”

Ha aggódsz amiatt, hogy egy repülőtéren vagy a vidámparkban elveszted a gyereked, ültesd babakocsiba vagy tedd babahordozóba. Minden család más, a szülők tudják, hogy az ő gyermekeik számára melyik a legjobb módszer.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét