Bár eleinte nem annyira jó móka mellőzni a kenyeret, testünkben a pozitív változások már elég hamar bekövetkeznek. Ez pedig mindennél meggyőzőbb érv. Nézzük meg alaposabban, mit is nyerünk azzal, ha felhagyunk a kenyérevéssel!

Beindul a fogyás

Talán nem lep meg, hogy ha elhagyod a kenyeret, fogyni fogsz. Azon viszont biztosan meg fogsz lepődni, hogy ez a fogyás milyen ütemben történik. Hogy mi ennek az oka? A kenyérben egyszerű szénhidrátok vannak. Az ilyen élelmiszerek nem feltétlenül tartalmaznak rostokat vagy más hasznos tápanyagokat. A bennük lévő szénhidrátot a test glikogén formájában fogja eltárolni. Ebben a formában a szénhidrát saját súlyának négyszeresét köti meg vízben. Ha abbahagyjuk a kenyérfogyasztást, a szervezet elkezdi felhasználni az eltárolt glikogént, a súly pedig csökkenni fog.

Megszűnik a sóvárgás

A finomított, egyszerű szénhidrátok, mint a kenyér, nem tesznek értünk túl sok mindent, azonkívül, hogy hirtelen megnövelik az energiaszintet, majd nem sokkal utána fáradtságot okoznak. Az egyszerű szénhidrátok az egekbe emelik a vércukorszintet az agynak azon részén, mely a függőségekért felelős, ezáltal pedig sóvárgást okoznak. Cseréljük le a kenyeret olyan komplex szénhidrátra, melyben sok rost található, ami szabályozza a vércukorszintet, ezáltal pedig megelőzi a sóvárgás kialakulását.

Morcossá válhatsz

Ha elhagyod az étrended egyik alapját képező élelmiszert, nem leszel vidámabb – legalábbis az első időkben. Hamburgert enni zsemle nélkül nem akkora öröm…Ha kenyérhelyettesítőt keresel, figyelj arra, hogy a szénhidrátok növelik az agyban a szerotonin szintet, a boldogsághormon szintjét, ebből pedig egyenesen következik, hogy ha visszafogjuk a szénhidrát fogyasztást, a szerotonin szint csökkenésével a kedélyállapotunk romlani fog. Ha erre előre felkészülünk, az sokat tud segíteni. Legyünk tisztában azzal, hogy az első hetek lesznek a legnehezebbek!

Valamennyi szénhidrátot mellőzni nem okos dolog. Hasznos formáit megtaláljuk a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben. A kenyér elhagyása nagy lépés az egészséges életmód felé. Ha kitartasz, meg fogod látni, hogy az eredmények milyen gyorsan jönnek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét