Gyakran puffadsz, ég a gyomrod, hányingered vagy székrekedésed, netán hasmenésed van? Ezek mind olyan emésztési zavarok, melyek sokaknál rendszeresen előfordulnak és hátterükben egyes élelmiszerek is állhatnak. Bizonyos ételek nagyon nem tesznek jót az emésztésnek, ha egyébként is problémád van ezzel, jobb, ha az alábbi élelmiszereket messzire elkerülöd!

1. Zsíros ételek

Mind a magas zsírtartalmú, mind a zsiradékban kisütött ételek túlterhelik a gyomrot, gyomorégést vagy a gyomorsav megnövekedését okozhatják. A túlzott zsírfogyasztást jelzi a széklet színének megváltozása, halványabbá válása is. Érdemes távol maradni ezektől az ételektől, mert komoly emésztési zavarokat válthatnak ki.

2. Chili paprika

A fűszeres konyhának ugyan elengedhetetlen alapanyaga, ám gyomrunk és bélrendszerünk számára egyáltalán nem nélkülözhetetlen. A chili paprika már a nyelőcsövet is irritálhatja, lejjebb pedig gyomorégéséhez, fájdalomhoz vezethet.

3. Tejtermékek

Kálciumra szükségünk van, de a tejtermékeken kívül sokféle élelmiszerből beszerezhetjük a szükséges mennyiséget. A laktóz intolerancia ma már az emberek többségét érinti. Ilyen esetekben a tejtermékek puffadást, hasmenést, hasi fájdalmat, émelygést okozhatnak, jobb kerülni őket és laktózmentes termékekre áttérni.

4. Alkohol

Az alkohol ellazítja a testet és sajnos ellazítja a nyelőcső záróizmát is. Ez pedig gyomorégéshez vagy savas refluxhoz vezethet. Az alkohol a gyomor nyálkahártyát is irritálja, megakadályozza a tápanyagok felszívódását. A túl sok alkohol hasmenést és görcsöket okoz, de mérsékelt fogyasztása nem bántja az egyébként egészséges emésztőrendszert.

5. Csokoládé

Irritábilis bél szindrómában és krónikus székrekedésben szenvedők számára a csokoládé tiltólistás. Gyakran tejet tartalmaz, ami a laktózérzékenyeknek nem tesz jót, sokszor pedig koffein is van benne, ami görcsöket, hasmenést, puffadást okozhat.

6. Kukorica

Magas rosttartalma ugyan előnyös, ám cellulóz is van benne. Ez olyan fajta rost, amit az emberi szervezet nem tud lebontani, mivel nem rendelkezünk az ehhez szükséges enzimmel. Nagyobb és erősebb fogakkal az elődeink valószínűleg képesek voltak a megemésztésére és ha nagyon sokáig rágjuk, akkor most is segíthetünk magunkon. De ha átlagos módon fogyasztjuk, megemésztetlenül távozik az emésztőrendszerből puffadás és hasfájás kíséretében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét