TikTokon több milliós nézettséget szerzett az a videó, melyben látható, hogy babakocsikat hagynak az utcán, bennük alvó csecsemőkkel. Ez a legtöbb ember számára igen furcsa dolog, de Dániában teljesen megszokott.
A következő cikkből többet megtudhatsz a videóról és a szabadban altatott csecsemőkről.

A videót egy dán anyuka töltötte fel.

Annie Samples 4 gyermekes anyuka. Amerikai származású, de 3 évvel ezelőtt az egész családja Dániába költözött, mivel férje ott nyitott egy irodát. Elmesélte, hogy már az utazásuk előtt hallott a szabadban altatott babákról, és mikor megérkeztek, meglepődve tapasztalta, hogy ez a valóságban is működik.

A dán szülésznők és dajkák is ajánlják.

A videóban Samples megemlíti, hogy a friss levegő segít a babáknak a jobb alvásban: “A babákat a szabadban altatják a babakocsiban, időjárástól függetlenül. Könnyű gyapjúruhát adnak rájuk, majd betakargatják őket, hogy szabályozzák a testhőmérsékletüket és melegen tartsák őket anélkül, hogy túlmelegednének” – tette hozzá.

Azt is elmesélte, hogy Dániában teljesen normális, hogy a szülők kint hagyják a gyerekeiket aludni, miközben ők elmennek bevásárolni vagy beülnek egy kávéra. De sosem tévesztik a kicsiket szem elől, és a legtöbb babakocsiban kamerás babaőr is van.

Samples otthon is az ajtó elé tolja a babakocsit, amikor a kicsinek elérkezik az alvásidő. “A friss levegő csak hasznára válik. Jelenleg ez számára a legjobban ismert alvási környezet. Szeretem, hogy a családommal el tudunk menni bárhova, és nem ragadunk otthon csak azért, mert ő szunyókál” – mondta.

Dániában ezt biztonságosnak tekintik.

Ez a szokás ott annyira elterjedt, hogy külön babakocsi parkolókat alakítottak ki erre a célra a parkokban és az üzletek előtt. “A csecsemőket nem rabolják el itt, mert senki nem akar másvalaki gyerekéért felelősséget vállalni.” Azok pedig, akik saját gyermeket szeretnének, a helyi egészségügyi rendszer csekély összegért vagy költségmentesen kínál segítséget.

Az egészségügyi rendszer, a szociális szolgáltatások és a szoros közösségek másik eredménye, hogy az egész országban a gyermekek jólétét és biztonságát biztosító szolgáltatások és rendelkezések vannak érvényben” – magyarázta Samples.

2022-ben Dánia lett a világ 4. legbiztonságosabb országa. A biztonságnak ez a szintje teszi lehetővé, hogy a gyerekek több szabadságot és önállóságot élvezhessenek. Gyakran látni 8-9 éveseket egyedül utazni tömegkezlekedéssel is.

Más országokban is altatják kint a gyerekeket.

Ez a gyakorlat népszerű az északi országokban, ahol a gyerekeket még 0 fok alatt is a szabadban altatják. Egyes tanulmányok szerint ezek a gyerekek kevesebbszer betegek, mint azok, akik több időt töltenek a házban.

Samples szerint a kinti altatás erősíti a kicsik immunrendszerét, de a család számára is vannak előnyei. “A védőnőm mindig azt hangsúlyozta, hogy ez segít abban, hogy a család stresszmentesen működhessen tovább a baba érkezése után is.”

Samples arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban a babákat többnyire a házban altatják, és közben mindenki néma csöndben igyekszik lenni, nehogy zavarják a kicsiket. “Élvezzük ezt a szabadságot, hogy többé már nem kell így óvatoskodnunk” – mondta.

Az internetezőkből vegyes reakciókat váltott ki a videó.

A videóhoz számos komment érkezett. Volt, aki azt írta: “Képzeld el, hogy ilyen biztonságban érzed magad egy országban” – írta valaki. “Közben Amerikában még az Amazonról rendelt csomagjaidat sem hagyhatod az ajtód előtt” – írta valaki más. “A mi országunkban börtönbe kerülnénk, ha ezt tennénk” – érkezett egy másik komment.

Samples a videó megosztásával azt akarta elérni, hogy az emberek gondolkodjanak el rajta, a dán egészségügyi rendszer és szociális szolgáltatások hogyan teszik lehetővé, hogy egy ilyen biztonságos és jól működő társadalomban élhessenek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét