Egy egészséges szobanövény minden lakást még otthonosabbá és dekoratívabbá tesz. Vannak azonban olyan fajták, melyek csak porfogók vagy árasztják magukból a pollent, és ezzel rengeteg kellemetlen, allergiás tünetet okoznak. A tüsszentést és szipogást elkerülheted, ha tudod, melyek azok a növények, melyeket csakis a kertedben érdemes elültetni.

Kamilla

A pollenallergiában szenvedők jobb, ha elkerülik ezt az egyébként igen hasznos gyógynövényt. Ennek oka, hogy bár nem kifejezett allergén, rokonfajaik – mint például a fekete üröm vagy a parlagfű – azok, így keresztallergiás tüneteket válthat ki. Jobb helyen lesz az udvaron, de ha erősen allergiás vagy, inkább oda se ültesd el.

Kislevelű fikusz

Elterjedt szobanövény, éppen ezért meglepő, hogy allergiás tüneteket okozhat. A növény asztmát, kötőhártya gyulladást, légzési nehézséget, bőrirritációt okozhat. A levelein lévő nedv a levegőben keringő porszemekkel kapcsolatba kerülve az egész helyiségben elterjedhet, így észrevétlenül okoz komoly problémákat.

Krizantém

Általában kerti növény, de apró cserepekben nagyon mutatós tud lenni beltérben is. Vigyázni kell vele azonban, mivel az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket és bőrirritációt válthat ki. Akinek pollen allergiája van, jobb, ha kerüli a krizantémot és nem választja szobanövénynek.

Pálma

A hímnemű pálmafák óriási mennyiségű pollent képesek kibocsátani, ezzel pedig szemviszketést, orrfolyást és egyéb tüneteket idézhetnek elő. A gyönyörű pálmákról mégsem kell lemondani, egyszerűen válassz nőnemű egyedet vásárláskor!

Afrikai ibolya

Főként a porallergiában szenvedőknek okozhat problémát ez az apró virágos növény. Levelei mágnesként vonzzák magukhoz a port, megkötik azt, így nehezítik az allergia elleni küzdelmet. Ezt megelőzheted, ha naponta leporolod a növényt.

Jácint

Egyre többször fordul elő szobanövényként, hiszen színes, különleges formájú virágai szépen mutatnak a lakásban. Pollen szempontjából ugyan nem jelent veszélyt, de intenzív illata irritáló lehet az allergiások számára. Ezenkívül a jácinttal való érintkezést gyulladást, viszketést is kiválthat. Ha hozzáérsz, viselj kesztyűt!

Gerbera

Beltérben is nagyon könnyen tartható, hálás és dekoratív növény. Viszont igen magas a pollentartalma, ezért az allergiásoknak nem ajánlott.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here