Ha valaha is fordult már elő, hogy a frissen vásárolt zöldség- vagy gyümölcsféle gyorsabban romlott meg, mint vártad volna, nagy valószínűséggel rosszul tároltad. Nemcsak rossz helyen tarthatjuk ezeket az élelmiszereket, de választhatunk nekik rossz “társat” is. Ugyanis egyes zöldségek és gyümölcsök nem tűrik meg egymás közelségét.

Szinte valamennyi zöldség és gyümölcs termel egy láthatatlan és szagtalan gázt, a növények érését gyorsító etilént. A túl sok etilén klorofill veszteséget okoz, emiatt barnulnak be a zöld leveles zöldségek. Minél érettebb a zöldség vagy a gyümölcs, annál több etilént termel. Ha észreveszünk egy romlásnak indult darabot, szedjük ki a többi közül, mert csak gyorsítani fogja azok megromlását is. Egyes zöldségeket és gyümölcsöket a legjobb egyedül tárolni, mások megvannak jól egymás társaságában és vannak, melyeknek párosítását kerülni kell. Lássuk, hogyan tároljuk őket okosan!

Egyedül tárolandók

Ezek a zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű etilént bocsátanak ki magukból. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy magukban tároljuk őket. Ilyenek:
alma, szilva, barack, körte, nektarin, dinnye, érett banán
avokádó, káposzta, paradicsom, hagyma, padlizsán, fejes saláta, gomba
A magukból sok etilént kibocsátó fajták érését lelassíthatjuk, ha lefagyasztjuk őket. Zárható műanyag tasakban tegyük őket a fagyasztóba, hogy ízüket, aromájukat megőrizzék.

Együtt tárolhatók

Az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket tárolhatjuk együtt, de ne rakjuk össze őket sok etilént termelő fajtákkal, mivel nagyon érzékenyek az érést gyorsító gázra. Ha szeretnéd könnyebben megjegyezni, hogy melyek a sok gázt kibocsátó fajták, elég, ha arra emlékszel, hogy többnyire a gyümölcsök bocsátanak ki több etilént, míg a zöldségek általában érzékenyebbek erre a gázra.
spárga, brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, zöldbab, burgonya, cukkini
dinnye, szőlő, bogyós gyümölcsök

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét