Nem kell táplálkozási szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, ha mindent olajban sütünk ki és sokszor eszünk nehéz, zsíros ételeket, előbb-utóbb gond lesz a koleszterinünkkel. A koleszterinben, telített zsírokban, transzzsírokban és sóban dúskáló étrend megnöveli a koleszterinszintet, ezzel együtt fokozza a szívbetegségek esélyét. Sok állati eredetű termék – hús, tejtermékek – tartalmaz telített zsírokat, míg a sült ételekben és a gyorsételekben transzzsírok találhatók.

Mi legyen a reggeli?

A legelső dolog, amit tudni kell a magas koleszterin tartalmú ételekről, hogy nagyon fontos a mértékletesség és az egyensúly velük kapcsolatban. A reggelizőasztalon a tojás elfér, hiszen a legutóbbi kutatások szerint egészséges élelmiszer, de csak korlátozottan fogyasszuk. A tojás részét képezheti a szívbarát diétának, egészen addig, míg nem szerzünk más forrásból is koleszterint, tehát nem fogyasztunk mellé húsféleséget vagy tejterméket. Ha tojást eszünk reggelire, az ebéd ne egy sajtburger legyen…

A sajtburger mégsem olyan mennyei

Kár lenne tagadni, időnként mindannyian eszünk gyorsételeket. De mielőtt legközelebb megrendelnéd a szokásos sajtburgeredet, jusson eszedbe, hogy egyetlen darabban 85 mg koleszterin van és sültkrumplit még nem is kértél hozzá!

Sajtos makaróni

Tej, vaj, sajt – tele telített zsírokkal és koleszterinnel. Ám nem muszáj ennek az ételnek feltétlenül károsnak lennie! Némi átalakítással – zsírszegény tejtermékek felhasználásával – csökkenthetjük a koleszterin tartalmát, a hagyományos recepthez képes akár a felével is.

Egy fagyit desszertnek?

Ma már nemcsak a fagyisnál állunk meg, hanem dobozszámra cipeljük haza magunkkal a jégkrémeket. Pedig egyetlen bögre jégkrémben több zsír van, mint a hamburgerben és több koleszterin, mint 10 cukormázas fánkban. Fagyi helyett próbáljunk ki egy bögre friss gyümölcsöt! A gyümölcsnek magasabb a rost- és alacsonyabb a kalória tartalma, emellett megtalálhatók benne olyan tápanyagok, melyekre valóban szükségünk van.

Mi lehet jobb vacsorára egy steak-nél?

Még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is – levágjuk a zsíros részeket, kevés olajban sütjük ki – egy szelet hús a napi megengedett telített zsír és koleszterin mennyiségét jelentős részét tartalmazhatja. Ha semmi más nincs is a tányéron, a napi maximális telített zsír mennyiség 20%-át és a koleszterin 22%-át fogjuk a steak-kel elfogyasztani.

Biztosan akarod azt a muffint?

Természetesen nem minden muffin egyforma, de a hagyományos alapanyagokból készült süteményben akár 8 g zsír is lehet. Egy zsírszegény változat elkészítése teljes kiőrlésű vagy más egészséges lisztből ad a muffinhoz némi rostot, elvesz belőle sok zsírt és koleszterint. Máris jobban beleillik az szívbarát étrendbe!

Mi a helyzet a tengergyümölcseivel?

Egyes tengeri herkentyűk jót tesznek, ám vannak, amik tele vannak töltve koleszterinnel. A homár például rossz választás szívbetegség vagy magas koleszterinszint esetén. 61 mg koleszterin is lehet benne, még mielőtt vajjal megkenegetnénk… Ha tengergyümölcseit szeretnénk enni, inkább főzzük, mint süssük és tartsuk észben, a dupla adag dupla koleszterint is jelent.

Mondj nemet a májra!

A májban sok a vas, ami alapvetően hasznos. De sok benne a koleszterin is. A koleszterin a májban keletkezik és itt is raktározódik. Az állati húsoknál a legkoncentráltabban a koleszterin a májban található meg. Ha oda szeretnénk figyelni a szívünkre, jobb, ha csak ritkán fogyasztjuk ezt az ételt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét