Kevesen, de vannak, akik nem hajlandók megenni a tegnapról maradt ételt. A legtöbben azonban fogják és beteszik a megmaradt ételt a mikróba. Ez sok szempontból jó megoldás, hiszen nem kell mindennap főzni és nem kerül a kukába sem étel, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni az újramelegítést, mivel ezzel egészségünket veszélyeztethetjük.

1. Zeller

A zeller az újramelegítés során toxikussá válhat, mivel nitrátokat tartalmaz, melyek az újramelegítés során nitritekké válnak. Ha levesbe belefőzzük a zellert, együk meg a levest frissen vagy szedjük ki belőle a zellert, mielőtt felmelegítjük. Az újramelegítés a zellerben karcinogén, azaz rákkeltő anyagokat szabadít fel.

2. Gomba

A gombát a készítés napján fogyasszuk el. A felmelegített gombában megváltozik a fehérjék összetétele, ez pedig magas kockázatot jelent az emésztőrendszerre és a szívre nézve is. Ha szeretnénk megenni az előző nap készített gombát, együk hidegen!

3. Csirke

Akárcsak a gombában, a csirkehúsban is negatívan érinti a fehérjéket a felmelegítés. Amikor a hideg csirkehúst másodjára melegítjük meg, a fehérje összetétel megváltozik, ami emésztési problémákhoz vezet. A legjobb, ha nem melegítjük újra, hanem hidegen, salátának vagy szendvicshez használjuk fel inkább.

4. Spenót

Másodjára már ne melegítsük meg. Nagy mennyiségben található benne nitrát, mely lebomlik és nitritté alakul. Ez pedig károsan érinti a vér oxigén szintjét, toxikussá válik, így a spenót felmelegítve az ételmérgezés tüneteit okozhatja.

5. Tojás

A tojást kétszer ne tegyük ki magas hőmérsékletnek. A forralás vagy sütés után újramelegített tojásban olyan toxikus anyagok keletkeznek, melyek emésztőrendszeri problémákat idézhetnek elő.

6. Olajok

A szőlőmagolaj, a dióolaj vagy az avokádóolaj nagyon alacsony égésponttal rendelkeznek, ezért ha újramelegítjük őket, megromlanak. Sütéshez, főzéshez kerüljük ezen olajok használatát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét