Mosásnál rengeteg dologra oda kell figyelni. Ne menjen össze, ne színeződjön el, és ami a sötét ruháknál a legfontosabb: ne fakuljon ki. Ha eddig nem jártál túl nagy sikerrel a mosás terén, vagy kezdő háziasszonyként ismerkedsz az ezzel kapcsolatos praktikákkal, most megtudhatod, hogyan mosd a sötét ruháidat, hogy azok sokáig megőrizzék színüket.

Mosás előtt

Mielőtt a szennyest bedobod a gépbe, olvasd el figyelmesen a ruhákba varrt címkéket. Ezeken találod meg a mosással kapcsolatos információkat, amiket nem véletlenül tüntetnek fel. Válogasd külön a sötét színű holmikat, azon belül pedig a durvább anyagúakat a finom anyagból készültekből. Pl. a pólókat, felsőket sose mosd együtt a farmerekkel. Így biztosíthatod, hogy a ruhák mosás után ne veszítsék el eredeti formájukat. A sötét ruhákat fordítsd ki, így a látható felük kevesebb mosószerrel és vízzel fog érintkezni, valamit kevésbé sérül a gépben a többi ruhával való érintkezés során.

Hőmérséklet

A ruhákat inkább hideg (30 fokos) vízben mosd, mintsem forróban. Minél melegebb a víz, a festék annál inkább kioldódik a ruhákból.

Mosószer

A sötét színű ruhák számára a legjobb a normál mosószer, amihez sem folteltávolító, sem öblítő nincs hozzáadva. Folyékony mosószert használj a por állagú helyett. Ha mégis a mosópor mellett döntesz, azt előbb oldd fel hideg vízben, és csak így tedd a mosógépbe. Egy bögre ecetet is tölthetsz a mosószer mellé, ez extra segítség a színek megőrzéséhez.

Gyakoriság

Sötét ruhák esetében különösen fontos szabály, hogy ne mosd őket többször, mint ahányszor valóban szükséges. Az erősen szennyezett, foltos ruháknál azonban ne végezz részleges tisztítást, azaz ne próbáld csak a foltot kiszedni belőle, hiszen az adott helyen könnyen kifakul a színe, míg a ruha többi része sötétebb marad. Ha folttisztítás szükséges, a teljes ruhát mosd ki.

Szárítás

A sötét színű ruhákat vétek a szárítógépbe tenni, mert a magas hőmérséklet csak fakítja a színüket. Hagyd őket a levegőn megszáradni, de ne a tűző napon, mert az is erősen halványítja a sötét színeket.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ” Egy bögre ecetet is tölthetsz a mosógép mellé, ez extra segítség a színek megőrzéséhez.”Érdekes lenne ha az használna 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here