Mindenütt azt halljuk, hogy 60 év felett kezdetét veszi az a spirál, ami különböző fokozatokon át a szellemi hanyatláshoz vezet. Aki belép ebbe az életszakaszba és kicsit utánajár, komoly aggodalmakkal tekinthet a jövőbe, hiszen az olvasottak nem sok jót ígérnek. Sokaknál ez addig fajulhat, hogy depresszióba esnek, hiszen azt hiszik, már csak a mentális hanyatlás vár rájuk. De nézzük meg kicsit közelebbről, hogyan is működik az agy idősebb korban!

Bár a rémisztő információknak ebben a témában se szeri, se száma, a valóság az, hogy a 71-79 év közötti korosztálynak csupán 5%-át érinti a demencia valamilyen formában. 80-89 év között ez az arány 24%, ami azt jelenti, hogy még abban az életkorban is az emberek háromnegyede mentálisan egészséges! A demencia kapcsán azonban mindenképpen hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát és az ebben való felelősségünket. Az öregedéstől félni azonban nincs okunk!

Azt már tudjuk, hogy a demencia nem feltétlenül kell, hogy bekövetkezzen az évek múlásával. De ettől függetlenül az agyunk lelassul, megbízhatatlanabbá válik a működése, feledékenyebbek is leszünk. Így tudtuk eddig, ám a tudomány új állásponton van már ezzel kapcsolatban is. A legújabb kutatások szerint az agyunk nem kevésbé, hanem sokkal inkább hatékonnyá válik 60 év felett.

A vizsgálatok kimutatták, hogy ebben az életkorban erősödik az agynak az ítélőképességért, a racionális döntések meghozataláért és a negatív tényezők kizárásáért felelős része. Az idősebb emberek az agyuk mindkét féltekéjét jóval kiegyensúlyozottabb arányban használják, az agy ezzel próbálja ellensúlyozni a lehetséges negatív változásokat.

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy a koszos ruhákat a szennyestartó helyett véletlenül a szemetesbe akarod dobni, vagy hogy a szemüveged, amiért mindent tűvé tettél, a fejeden van, csak vedd könnyedén a dolgokat, mert ez bárkivel bármely életkorban megeshet! Az agyad számára fontos tápanyagok bevitelére és a szellemi aktivitásra figyelj oda, hogy életed végéig friss maradhass szellemileg!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét