Valld be nyugodtan, hogy veled is előfordult már – talán nem is egyszer –, hogy a frissen vásárolt holmit hazaérve azonnal felvetted és viselted, még mielőtt kimostad volna. Ez nagyon gyakori, mondhatni tipikus. Annál is inkább, mivel a boltban újonnan megvásárolt ruha nagyon frissnek és makulátlannak tűnik, a legkevésbé sem feltételeznénk róla, hogy tele van kórokozóval. A kórokozók jelenléte pedig csak a jéghegy csúcsa, ennél rosszabb is van az új ruhán.

Teszteket végeztek ismert áruházláncok – magasabb és alacsonyabb árkategóriájúakat is beleértve – kínálatában. Vizsgáltak blúzokat, fehérneműket, kabátokat és egyéb ruházati cikkeket. A tesztek eredményei szerint pedig rengeteg olyan nem kívánatos anyag található az “új” ruhán, ami egészségi problémát okozhat. Légzőszervi váladék, hámsejt, székletben tenyésző baktériumok, gombák voltak felfedezhetők rajtuk. Nem meglepő, hogy a fürdőruhák és a fehérneműk voltak a leginkább szennyezettek. Ez azt mutatja, hogy rengeteg felpróbálták vagy ha kevesen, akkor azok kifejezetten piszkos emberek voltak…
A kutatók szerint egy ilyen ruhát viselni nagyjából olyan, mintha valakinek a hónalját vagy az ágyékát tapogatnánk a csupasz kezeinkkel.

Ilyen betegséget okozhatnak.

Ha szennyezett “új” ruhát viselünk, olyan betegségek kockázatát növeljük, mint a hepatitis-A, hasmenés, szalmonella, noro-vírus, gombás fertőzés, streptococus fertőzés. De még akár tetvek is élősködhetnek az adott ruhadarabban, nem beszélve a rühről. Hogy miért van az, hogy a legtöbb ember mégsem betegszik meg a mosatlanul viselt új ruháktól? A kutatók szerint ez egyedül a jól működő immunrendszernek köszönhető, ami általában képes legyőzni ezeket a kórokozókat.

Mi van még a mosatlan új ruhán?

A kórokozók mellett kémiai anyagokat is tartalmazhatnak az új ruhák. A jellemzően használt festékanyagok gyakran okoznak bőrirritációt enyhe vagy súlyos formában. A penészedés megelőzésére és a ráncok kisimítására használt formaldehid, valamint a különböző gyanták sem éppen egészségesek. Rákkeltők, okozhatnak ekcémát, kiütéseket. A ruhák gyártásához gyakran használják az ún. NPE nevű anyagot, ami toxikus, az endokrin rendszert károsító összetevő.

Sajnos minden káros anyagot még mosással sem lehet eltávolítani az újonnan vásárolt ruhákból. A szakértők mégis azt javasolják, hogy a veszély csökkentésének érdekében mindig mosd ki az új ruhát, ha lehet, kétszer is. Még jobb, ha eleve organikus anyagból készült darabokat választasz, melyek nem tartalmaznak méreganyagokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét