Ha nem akar mozdulni a has körüli zsírréteg, annak okát kereshetjük a génekben, a hormonokban vagy egyszerűen helyrehozható hibákban.

Megszabadulni az úszógumitól nem csupán hiúsági kérdés. Ha túl sok zsír rakódik le deréktájékon – és ez nemcsak kívül, de belül, a szervek körül is zsírlerakódást jelent –, az előszobája lehet a szívbetegségnek, a cukorbetegségnek, az inzulin rezisztenciának és egyes rák típusoknak is. Ha a diétától és a mozgástól ez a zsírfelesleg nem akar mozdulni, annak hátterében állhatnak a gének, az életkor, a hormonok is. Ezenkívül azonban több más tényező is szerepet játszhat abban, ha nem tudunk megszabadulni az úszógumitól.

1. Rossz edzésformát választottál.

A spinning például nagyon jót tesz a szívnek, de a kardió gyakorlatok önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy a hasi zsírpárnát leolvasszák. A súlyemelést és a kardió gyakorlatokat kombinálni kell. Az erősítő edzés növeli az izomtömeget, ilyenkor a szervezet több zsírt fog égetni. Az izmok több kalóriát égetnek, mint zsírt, így természetes módon fogunk kalóriákat égetni, miközben izmot is építünk. Hetente 250 perc közepes intenzitású edzés vagy 125 perc magas intenzitású edzés javasolt.

2. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszel.

A finomított gabonák és a finomított cukrok gyulladást okoznak a szervezetben. A hasi zsír összefüggésbe hozható a gyulladással, tehát ha túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, nehezebben fogunk megszabadulni ezektől a zsírpárnáktól. A természetes élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, gabonák tele vannak antioxidánsokkal, melyek csökkentik a gyulladásokat és megelőzhetik a hasi zsírréteg kialakulását.

3. Rossz zsírokat eszel.

A szervezet nem ugyanúgy reagál mindenféle zsírra. A kutatások szerint szoros kapcsolat van a zsigeri és a telített zsírok (hús és tejtermékek) között. Az egyszeresen telített (olívaolaj és avokádó) és a többszörösen telítetlen zsírok (főként omega-3 zsírsavak, melyek megtalálhatók a dióban, a napraforgó magban és a zsíros halakban, mint a lazac) gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk, jót teszünk a testünkkel. De figyeljünk a mértékre, mert túlzott fogyasztás mellett az egészséges zsíroktól is elhízhatunk.

4. Stresszes vagy.

Szoros határidők, kifizetetlen számlák, gond a gyerekkel – a stressz életünk minden terén körülvesz minket. Ha túl sok van belőle, könnyen felszaladnak a kilók, főként hasra. Nemcsak azért, mert ilyenkor hajlamosabb vagy zsírosabb, magas kalóriatartalmú ételeket enni, de a kortizol nevű stresszhormon miatt is, ami megnövelheti a zsírsejtek mennyiségét és méretét is. A magasabb kortizol szinthez magasabb zsigeri zsír mennyiség párosul.

5. Nem jól alszol.

Ha azok közé tartozol, akik rendszeresen 6 órát vagy annál kevesebbet alszanak, magyarázat lehet arra, miért nem csökken a derékméret. Egy 16 éves tanulmányban közel 70.000 nőt vizsgáltak és azt fedezték fel, hogy 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik, átlagosan 13 kilóval nyom többet annál, aki 7 órát tud aludni. Az egészséges alvás 7-8 óra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét