Nekiállsz főzni és csak felvagdosod a zöldségeket úgy, ahogyan éppen a kezedbe akadnak? Legfeljebb arra figyelsz csak, hogy egyforma méretű hasábokra vagy kockára vágd őket. Ha így teszel, a többséghez tartozol, de van min változtatnod! Ugyanis a vágás módja a zöldségek ízét is befolyásolja!

A zöldségek kémiája nagyon összetett. Attól függően, hogyan vágod fel őket, másként hat rájuk a főzési folyamat, megváltozik a textúrájuk és az aromájuk is. Ezek együttesen pedig nyilvánvalóan megváltoztatják az elkészült étel ízét is. Főzés közben a zöldségekből enzimek szabadulnak fel, melyek kémiai reakciók egész sorát idézik elő, ennek következtében alakul ki végleges aromájuk, ízük.

Számít a méret!

Minél apróbbra vágunk egy zöldséget, az annál erőteljesebben fog reagálni a főzésre vagy a sütésre. Ha vízben főzzük, vajban vagy olajban sütjük, egészen más végeredményt érünk el pl. egy finomra vágott és egy nagyobb darabokra szelt hagymával.

A forma sem mindegy!

Ha egy recept azt írja, hogy vágjuk a sárgarépát hosszú, vékony csíkokra, kövessük pontosan az utasítást és ne apró kockákra szeleteljük a zöldséget! A felület méretének is fontos szerepe van az elkészült étel ízének szempontjából. A hosszanti vágás lehetővé teszi, hogy a zöldség nagyobb felületen süljön-főjön meg, ez pedig befolyásolja az ízét is.

Fontos az időzítés!

Az apróra vágott zöldség jóval hamarabb fog megsülni, megfőni. Ez nemcsak a textúra, de az íz szempontjából is fontos tényező, hiszen a zöldség a feldolgozási folyamat közben hamarabb elveszíti az ízét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét