Amikor étteremben eszünk, általában nem gondolkodunk azon, hogy a szakács milyen hozzávalókból és hogyan készíti a fogást. A különféle olajok, szószok, pácok mind befolyásolja az elkészült étel ízét. Sok séfnek pedig biztos trükkje a finom fogások elkészítésére az alkohol. Főzés közben a legnagyobb része elpárolog. Csak a legnagyobb, mert egy kevés azért marad belőle az ételben is. Hogy mennyi, az a főzési időn és a technikán is múlik.

Az alkoholt többnyire flambírozáshoz, lángoló ételek készítéséhez használják, de számos egyéb receptben is kiválóan működik. Ha húsokhoz használjuk, segít lebontani benne a rostokat. A szakértők szerint az étel alkohollal mindig sokkal finomabb, mint nélküle. De nemcsak főzéshez, sütéshez használhatjuk. Nyers gyümölcsöket is ízesíthetünk vele. Ebben az esetben azonban legyünk figyelmesebbek, hiszen a nyers alkohol a gyerekeknek nem ajánlott, hiszen az összes alkoholtartalom megmarad. Az alkohol a konyhában egyébként is csak ízesítésre szolgál és csak akkor van értelme vele főzni, ha megtartjuk a mértéket.

Ha valóban ízesítünk vele, az alkoholos ételektől nem fogunk becsípni. Nem is lehet az a cél, hogy az alkoholos ital jellegzetes íze elnyomja a többi hozzávaló ízét, sokkal inkább azokat kiemelni, elmélyíteni a feladata. A vörösbor, a sör, a sherry, a cider, a brandy, a fehérbor, a gin és a whiskey a legnépszerűbb alkoholfajták a konyhában. Mindegyik más típusú ételekhez ajánlott eltérő ízük és tulajdonságaik miatt. A whiskey például kitűnő a steakhez készített szószokba, míg a brandy-vel kiválóan lehet flambírozni, a vörösborban pedig csirkét párolni.

Hasznos tippek

Mikor alkoholt használunk, soha ne üvegből adagoljuk. Könnyű elvéteni a mennyiséget, ha a palack megborul, ezért inkább mérjük ki pohárba, hogy mennyit szeretnénk az ételbe tenni. Mikor öntjük, a serpenyőt vegyük le a lángról.

Alkohol helyett

Az alkoholmentes főzéshez is találunk megfelelő helyettesítőket. Ha csak egy egészen kis mennyiségű alkoholról van szó – kevesebb, mint ¼ bögre –, akkor egyszerűen hagyjuk el és ne tegyünk semmit az ételhez. Azonban ennél nagyobb mennyiséget már pótolni kell valamivel a receptben. Erre a célra kitűnő a szőlőlé, aminek természetes édes íze nagyon jól megy a halakhoz. A citrusos levek, mint a citrom-, lime-, alma- és áfonyalé szintén használhatók az alkohol kiváltására.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét