Próbálsz teherbe esni, de sikertelenül? Nem számít, hány éves vagy, biztos lehetsz benne, hogy sok nőtársad küzd ugyanilyen problémával. Nem titok, hogy minél idősebb vagy, a terhesség annál több kockázatot rejteget számodra, de minden életkorban léteznek módszerek, melyekkel fokozhatod a termékenységedet.

Ha a 20-as éveidben jársz

Biológiailag ez az az életszakasz, amikor a legtermékenyebb vagy. Hogy egy nő ilyen életkorban teherbe esik, annak az esélye minden hónapban 20-25%, magasabb, mint bármikor korábban vagy később. Ez azonban nem jelenti, hogy a fiatal nők körében a meddőség egyáltalán nem fordul elő. A termékenységi problémákkal szemben sajnos senki sem immunis. A 20-as éveiben járó nőnek általában egészségesek a petesejtjei, de bármilyen más okból is fennállhat a meddőség, például a petevezetékek elzáródása vagy a partner alacsony spermaszáma miatt.

Előnyök

Nagyon sok előnye van annak, ha a 20-as éveidben szeretnél családot alapítani. Nem csak nagyobb eséllyel leszel terhes, de kisebb a valószínűsége a vetélésnek, a terhességi komplikációknak, a születési rendellenességeknek is. Általában a huszonéves nők teste jobban viseli a terhességet, nem beszélve arról, hogy több energiájuk is van a totyogók után szaladgálni. Ha rövid kihagyással szeretnél két gyermeket, a szakértők szerint a legjobb, ha az első baba után legalább 18 hónapot vársz, mielőtt újra megpróbálsz teherbe esni.

Kockázatok

A terhességi mérgezés – magas vérnyomás, fehérje a vizeletben – kialakulásának esélye a legnagyobb az első terhességes esetében, azaz a 20-as években. Ritka esetekben, de komoly komplikációkhoz is vezethet, mind a magzat, mind az anyag egészségét veszélyeztetheti, de többnyire kezelhető.

Minden terhesség kockázatos, ezért a 20-as években kihordott terhességeknél is előfordulhatnak problémák. A Down-szindróma sincs kizárva, bár ennek esélye 1:1600-hoz, a kromoszóma rendellenességek esélye pedig 1:526-hoz, illetve 1:476-hoz.

Így növeld a termékenységed!

A fiatalabb nőknek gyakran vannak olyan egészségtelen szokásaik, amiknek még főiskola idején váltak rabjaivá és akadályozhatják a terhességet. A gyorsételek, az alkohol vagy a túlsúly nehezíthetik a megtermékenyülést. Ezek a problémák azonban könnyen kezelhetők, az ideális testsúly elérése, az alkohol és a koffein fogyasztásának csökkentése, a dohányzás abbahagyása mind olyan lépések, amik közelebb hozhatják a sikeres teherbeesést.

Mikor fordulj orvoshoz?

A szakemberek általában azt javasolják, hogy 1 év sikertelen próbálkozás után érdemes orvoshoz fordulni meddőségi problémával, de vannak, akik szerint ennél már korábban ajánlott segítséget kérni. Ha szabálytalan a menstruációs ciklus, akkor azt eleve orvosolni kell, hogy a kiváltó ok ne akadályozza a teherbeesést. Ugyanígy érdemes akár már 6 hónap után felkeresni az orvost, ha a családban hagyományosan korán következik be a menopauza vagy sokszor fordultak elő nőgyógyászati megbetegedések a felmenők körében.

Kezelési lehetőségek

A kezelési lehetőségek szempontjából nem annyira a nő életkora számít. Itt szinte kizárólag a hatékonyság a lényeg. Éppen ezért akár a lombik is szóba jöhet, hiszen a 20-as években járó nőknél ezzel a kezeléssel a teherbeesés valószínűsége 43-45%.

Ha a 30-as éveidben jársz

Ebben az életkorban minden hónapban 15-20% esélyed van a teherbeesésre. Viszont a 30-as évtizedben a termékenység fokozatosan csökken, legdrasztikusabban 35 éves kor után. A terhesség ebben az életkorban még nem jár jelentősen fokozott kockázatokkal, főleg a 30-as évek elején.

Kockázatok

Azonban a vetélés esélye nagyobb, ahogyan arra is fel kell, hogy készülj, hogy nehezebben leszel terhes. A stressz ilyenkor már jelentős tényező, ami útjában állhat a teherbeesésnek, hiszen a 30-as éveiben járó nő az első sikertelen próbálkozások után hajlamos ráfeszülni a babaprojektre, úgy érzi, sietnie kell, mert sürgeti az idő.
A Down-szindrómás baba esélye a 30-as éveiben járó nőknél 1:1000-hez, 35 év után pedig 1:365-höz. A kromoszóma rendellenességek valószínűsége 1:384-hez, illetve 1:197-hez.

Így növeld a termékenységed!

Azonkívül, hogy leadod a felesleges kilókat, érdemes előre felkészülnöd a terhességre más módon is. Például azzal, hogy időben elhagyod a fogamzásgátló tablettát, hiszen a szervezetnek időre van szüksége, hogy a gyógyszer maradványai kiürüljenek és hogy a menstruációs ciklus gyógyszer nélkül is szabályosan helyreálljon. Könnyen előfordulhat, hogy a tabletta abbahagyása után azonnal terhes leszel, de hogy ez jó-e neked, beszéld át az orvosoddal!

Mikor fordulj orvoshoz?

A 30-as éveid elején 6 hónap-1 év után már felkeresheted az orvost, ha nem sikerül teherbe esned. Ha 35 felett vagy, 6 hónapnál ne várj többet a szakszerű segítség igénybevételével.

Kezelési lehetőségek

A kezelési lehetőségek ugyanazok, mint a 20-as éveikben járó nők esetében. A különbség az, hogy itt ajánlottabb gyorsabban lépni, nehogy túl késő legyen. Annak esélye ugyanis, hogy egy 30-as éveiben jár vagy a 40-hez közelítő páron termékenységi problémák esetén segíteni lehet, évről évre csökken.

Ha a 40-es éveidben jársz

40 felett az esélyed a természetes módon történő teherbeesésre havonta már csupán 5%. 45-49 év között pedig még ez is lecsökken mindössze 1%-ra.
Bár a legtöbb nő a 40-es éveiben teljesedik ki igazán, mégis ilyenkor már kisebb az esély a természetes teherbeesésre.

Kockázatok

Azokkal bizony számolni kell, főleg 35 év felett. A terhességi cukorbetegség és magas vérnyomás, a vetélés, a szülési komplikációk, a genetikai rendellenességek száma ennél a korosztálynál drasztikusan megemelkedik. A petesejtek száma csökken, minősége gyengül és az élekor előrehaladtával csak még rosszabb lesz.
A Down-szindrómás baba esélye ennél a korosztálynál 1:90-hez, 45 év felett pedig 1:30-hoz. A kromoszóma rendellenességek aránya 1:66-hoz, illetve 1:21-hez.

Így növeld a termékenységed!

Ahogyan a 20-as és 30-as korosztálynál, az életmódbeli változtatások itt is nagy segítséget jelenthetnek a gyermekáldáshoz. Azonban az életkor nem jelent garanciát a termékenységre. Ha a meddőségi problémákat sikerül orvosolni, megnő a teherbeesés valószínűsége minden életkorban, 40 felett is. A szakemberek azt is tanácsolják, hogy higgyünk a testünkben és próbáljunk magunknak nyugalmat biztosítani. A stressz megfelelő kezelése, a jó alvás, a különböző relaxációs technikák ebben mind sokat segíthetnek.

Mikor fordulj orvoshoz?

40 felett már akár 3 hónap sikertelen próbálkozás után is érdemes felkeresned szakembert, de várhatsz 6 hónapot is. Ebben az életkorban senki sem fog furcsán nézni rád akkor sem, ha már a babatervezéskor szakszerű segítséget kérsz.

Kezelési lehetőségek

A megoldási lehetőségek ugyanazok, mint a 20-as korosztálynál, de a kezelések hatékonysága ilyenkor már jelentősen kisebb. Egy 40-es évei közepén járó nőnél a lombikprogram már csak kevesebb, mint 10%-os eséllyel vezet sikerre. Mivel ilyenkor már a petesejtek állapota is kevésbé megfelelő, a petesejt donáció is szoba jöhet, amikor egy fiatalabb nő petéit termékenyítik meg és ültetik át az idősebb anya testébe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét