Az ausztrál Kwinana város hatóságai új szűrőrendszert helyeztek üzembe a Henley Rezervátumban. Ez a rendszer hihetetlenül hatásos és egyszerű. Mind a kormány, mind a városok látják már az előnyeit, és maximálisan elégedettek vele. Most erről az innovatív környezetvédő találmányról tudhatsz meg többet!

Található benne egy háló, amit a cső végére illesztettek. Ez fogja meg a nagyobb darabokat, így védve a környezetet a szennyezéstől.

A csövek a lakóövezetekből vezetik el a vizet a természetes területekre. Olyan hulladékokat fognak meg, melyek a nagy esőzések során gyakran tömítik el a vízvezeték rendszereket.

A városi hatóságok kezdetben 2 hálót szereltek fel, az eredményektől pedig le voltak nyűgözve. Az új szűrőrendszerükkel több mint 350 kg szemetet sikerült összegyűjteni néhány hét alatt.

Ezért úgy döntöttek, ezeket a “szemét-csapdákat” szerte a városban kihelyezik, hogy minimalizálják a vadvilágot és a növényzetet érintő szennyezést. Bár a módszernek megvan a maga költsége (a hálók darabonként 10.000 dollárba kerülnek), a rendszer üzemeltetése még mindig gazdaságosnak mondható, mivel jelentős megtakarítást eredményez, pl. kevesebbet kell szemetet szedő munkásokra költeniük.

Amikor a hálók megtelnek szeméttel, leemelik őket, a szemetet pedig speciális hulladékgyűjtő teherautókra rakják, majd egy szemétválogató központba szállítják. Itt különválogatják az újrahasznosítható és nem újrahasznosítható hulladékokat.

Ezt követően a hálókat visszaillesztik a csövekre, hogy azok tovább végezhessék feladatukat.

Ez az új szűrőrendszer is bizonyítja, hogy a kis dolgok is nagy lépést jelentenek, és nagy hatással lehetnek a környezetre és az emberiségre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

1 hozzászólás

  1. Látszólag jó megoldásnak tűnik,de a háló sajnos nem csak a szemetet fogja meg.Gondoljunk csak mennyi vízi élőlény( halak,békák) pusztul el a hálóban. A legjobb megoldás ha nem szemetelünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here