Hogy egészséges fát nevelhess, létfontosságú tudnod, mikor van a legjobb idő az ültetéshez és pontosan hogyan is kell végezned a műveletet. Egy fa ültetése évtizedekre szól, és ha elhatároztad, hogy kertedet még gazdagabbá teszed vele, érdemes jól csinálnod!

Általában háromféle megoldással vásárolhatunk facsemetét. Árulják őket konténerben, gyökércsomagoltan, illetve szabadgyökerű változatban. Hogy melyiket választjuk, alapvetően meghatározza az ültetés módját.

A konténeres facsemetét óvatosan kell kiemelni a konténerből. Ültetés előtt ellenőrizd, hogy a gyökerek nem sérültek-e és óvatosan próbáld őket szétválasztani.
A gyökércsomagolt csemetéről gondosan távolítsd el a csomagolást és szintén válaszd szét a gyökereit, mielőtt a földbe helyeznéd.
A szabadgyökerű csemetéknél a gyökérzetet nem veszi körbe föld, ahogyan az előbbi két esetben.

A fákat nem kell mélyre ültetned. Általánosságban a szabály az, hogy a gödörnek, amibe beleteszed a csemetét, 2-3-szor kell szélesebbnek lennie a földlabdánál és legyen kicsit sekélyebb. Jól teszed, ha a kiásott gödör oldalait és alját kissé felkapargatod, hogy a gyökerek könnyebben tudják majd átfúrni magukat rajta és könnyebben jussanak tápanyagokhoz, nedvességhez.

Így csináld!

Helyezd a facsemetét a lyukba, majd lépj hátra egyet és ellenőrizd, hogy nem ferde-e. Ha a talajjal nehezen boldogulsz, használhatsz némi komposztot vagy minőségi trágyát is az ültetéshez, melyek egyébként is jót tesznek a fának. Kezdd el betemetni a fa gyökerét, egészen a gyökérzet koronájáig. Ne hagyd, hogy akár egyetlen gyökérszál is kilógjon a földből, mivel a fa ettől gyorsan ki tud száradni. Temesd rá a földet és enyhén nyomkodd le, de ne legyen túl tömör, mert a víz a tömör talajon nehezebben tud áthatolni. Alaposan locsold meg a csemetét és szórd körbe néhány centi vastagon mulccsal.

Ekkor ültesd el!

Mivel a fáknak bizonyos időre van szükségük, hogy gyökeret eresszenek, és ez a folyamat forró, száraz nyarakon lelassul, a faültetéshez a legideálisabb időpont az ősz. Egyes fajtáknál azonban ettől el lehet térni, ahogyan az adott fa speciális igényei kívánják. Ha a csemete még egészen fiatal, nyugalmi időszakot válassz az elültetésére valamikor december és március között.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét