Nem titok, hogy a finn iskolák több szempontból is követendő példának számítanak, főként azért, mert a kisgyermekek oktatására különösen nagy hangsúlyt fektetnek. Finnország most még valamivel szolgáltat példát a világnak: létrehozták a KiVa elnevezésű programot, ami az iskolai bántalmazások ellen irányul. Ez az oktatási kezdeményezés létfontosságú, hiszen egy felmérés szerint világszerte a tinédzserek egyharmada tapasztalt már iskolai bántalmazást.
Most erről a módszerről tudhatsz meg többet.

A KiVa módszer

A finn Oktatásügyi Minisztérium hozta létre ezt a programot az iskolai bántalmazások ellen. Az elnevezés a finn Kiusaamista Vastaan szavakból lett megalkotva, melyek jelentése: a bántalmazás ellen. 2007-ben hozták létre, és már abban az évben 40%-kal csökkent az iskolai bántalmazások száma. Jelenleg már a finn iskolák 90%-a alkalmazza ezt a módszert.

A KiVa célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a bántalmazás veszélyeire, és segítsen nekik abban, hogy meg tudják védeni a bántalmazottakat. A gyerekek ezentúl nem csak passzív szemtanúi lesznek a bántalmazásoknak, és megtanulják azt, hogy ha együtt szállnak szembe ezzel, akkor többé senki sem fogja zaklatni sem őket, sem más gyerekeket.

A program alapját a közbelépés és a megelőzés alkotja. A következőképpen működik:

  • Egy virtuális postaládán keresztül névtelenül lehet jelenteni a bántalmazásos eseteket.
  • Az iskolában van egy megbízható tanár, akihez a gyerekek fordulhatnak, ha úgy érzik, más felnőttel nem tudják megosztani a problémájukat, és mástól nem várhatnak segítséget. A tanárok a válságos időszakban nyomon követik a viselkedésüket.
  • Ezek a segítő tanárok támogatást nyújtanak az áldozatoknak, a szemtanúkat pedig megpróbálják érzékennyé tenni a téma iránt. 3 szakértő tanár működik közre az áldozat megnyugtatásában és a bántalmazóval való beszélgetésben, míg a probléma meg nem oldódik.
  • A tanárok az értékekre és az érzelmekre alapozva dolgoznak. Megtanítják a gyerekeknek metakommunikáció útján felismerni azokat az érzéseket, amiket az áldozat átél, valamint megtanítják őket az empátiára és a mások iránti tiszteletre is.

Országok, melyek ezt a gyakorlatot alkalmazzák

Sikerének köszönhetően ezt a módszert más országokban is alkalmazzák. 2015-től a KiVa programot Argentína, Kolumbia, Spanyolország, Mexikó és Chile is beépítette és alkalmazza oktatási rendszerében. Akkor még csak angol nyelven volt elérhető, így csak a kétnyelvű iskolákban vezették be. Más országokban, például Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Luxemburgban, Észtországban, Svédországban, Új-Zélandon és Magyarországon is elkezdték alkalmazni ezt a módszert néhány iskolában.

BÓNUSZ: Mit tegyél, ha gyermekedet terrorizálják?

Ha gyermeked arról számol be, hogy megfélemlítik, a következőket tedd:

  • Mutasd meg neki, hogy bízhat benned. Ez a legjobb módja megteremteni a párbeszéd és a megértés légkörét.
  • Magyarázd el a gyermekednek, hogy nem ő a hibás, és hogy mindentől függetlenül mindig mellette állsz.
  • Tájékoztasd gyermeked oktatóit és tanárait a problémáról. Tudniuk kell, hogy mi történik az osztályteremben, és meg fogják találni a módját annak megszüntetésére.
  • Egyes esetekben a gyermekpszichológus felkeresése is indokolt lehet.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét