A tanulmányok szerint a csecsemők számára nagyon fontos az anyatej. Az ezzel táplált babák immunrendszere erősebb, ritkábban betegek, és kevesebbszer kerülnek kórházba. A szoptatás mégis vitatott téma. A nyilvánosan szoptató nőket sokszor inzultusok érik, és sokan elítélik őket.
A francia kormány nemrég hozott egy törvényt a nyilvános helyen szoptató nők védelme érdekében.

A törvény bünteti azokat, akik akadályozzák a szoptatást.

Korábban Franciaországban nem volt erre vonatkozó törvény. Bár nem is tiltották, a nyilvános helyen való szoptatás miatt mégis gyakran megbélyegezték a nőket. Ez azonban most változni látszik. A törvény mostantól bünteti azokat, akik útját állják a nyilvános helyen való szoptatásnak. Bűncselekményként kezeli a szoptatás akadályozását, és 1500 euró pénzbírsággal sújtja az elkövetőjét.

A törvény létfontosságú a nők biztonsága szempontjából.

A törvény szükségessége azután vált világossá, hogy a közelmúltban egy incidens történt egy sorban állás közben szoptató nővel. Egy másik nő, aki szintén a sorban állt, inzultálta a szoptató anyát. Az anya online mesélte el a történetét, ami aztán futótűzként terjedt és arra sarkallta a kormányt, hogy tegyen azért, hogy ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő.

A cél a szoptatáshoz való hozzáállás megváltoztatása.

A törvénnyel arra törekedtek, hogy pozitív változásokat érjenek el az emberek gondolkodásában a szoptatással kapcsolatban. A kormány azon is dolgozik, hogy a nyilvános helyeken dolgozókat az új törvény szerint képezzék ki.

A jogszabály azonban nemcsak a nyilvános helyen dolgozó anyákat védi, de egészében a társadalmat is. Világossá teszi, hogy a szoptatás nem öncélú magamutogatás vagy szemérmetlenség. “Már az is szégyen, hogy ezt egyáltalán írásba kell foglalni, de a szoptató anyákat szinte folyton ezzel vádolják” – mondta a törvény egyik előterjesztője.

Sokan állnak ki a nyilvános szoptatás mellett.

  • Véleményem szerint itt nincs szükség véleményre. Ahogyan a légzés vagy az evés, ez is emberi szükséglet. Nincs abban semmi sokkoló, ha egy baba táplálkozik, pontosan olyan, mint mikor egy nagyobb gyerek vagy egy felnőtt eszik. A babák pedig jóval hamarabb éheznek meg, mint mi, felnőttek. © Craig Good / Quora
  • Aki szoptat, az egy teljesen természetes dolgot csinál, a mellek igazából erre valók. Nem gondolom, hogy a nőknek el kellene takarniuk magukat, engem nem zavar, ha nem teszik. Te hogy éreznéd magad, ha egy takaróval a fejeden kellene enned? Vagy nyáron egy takarót kellene elviselned magadon? Sokkal inkább azokkal van gondom, akik beszólnak a szoptató nőknek. © Rachel Powell / Quora
  • Szerintem egy nőnek sem kellene zavarban lennie vagy szégyenkeznie amiatt, hogy szoptat. Táplálni egy babát sokkal fontosabb, mint mások véleménye. © Carlos López / Quora
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here