Az alapvető higiéniánkhoz tartozik a fülünk tisztítása is. Ugyanakkor nem mindenki tudja, hogy a fülzsír védelmi funkcióval bír, s rámutathat bizonyos egészségügyi problémákra is. Egy fülpiszkáló segítségével könnyedén megvizsgálhatod a fülzsírod színét, a következő 8 pontot elolvasva pedig megtudhatod mit is jelent.

8. Szürke fülzsír

Ha a fülzsírod szürke, ám nem tapasztalsz semmiféle tünetet, pánikra semmi ok. Valószínűleg csak por. Az ilyen színű fülzsír teljesen átlagos dolog például a városi lakók körében, ugyanis a levegő szennyezettsége sokkal magasabb a városokban.

7. Vérfoltos fülzsír

Ha fültisztítás közben vérfoltokat fedezel fel a fülpiszkálón, az a dobhártya átlyukasztását jelentheti. Ebben az esetben a füled elfertőződhet, ami pedig fülgyulladáshoz vezethet, s ennek következtében akár a hallásod is romolhat. Épp ezért, ha vérfoltokat tapasztalsz a fülpiszkálón, mindenképp keresd fel az orvosodat.

6. Barna fülzsír

Ha túl sok és barna színű fülzsírt észlelsz a fülpiszkálón, akkor a tested egy igen stresszes időszakon megy keresztül. A megoldás egyértelműen az, hogy néhány napig pihenj egy csendes, békés környezetben.

5. Fekete fülzsír

Ha csupán egyszer tapasztalod azzal nincs semmi probléma, azonban, ha a fekete fülzsír mellett, füleid egyre jobban viszketnek, keresd fel az orvosod, hiszen az gombás fertőzésre utalhat.

4. Fehér fülzsír

A fehér fülzsír utalhat a vitaminok és a nyomelemek hiányára, főként a vas- és a rézhiányra. Építsd bele a bab- és zabféléket az étrendedbe, továbbá egy vitaminkúra is jó ötlet.

3. Kellemetlen szagú fülzsír

A kellemetlen szagú fülzsír középfülgyulladásra utalhat. A szagon kívül különféle zajokat vagy füldobolást is hallhatsz időnként. Ilyen tüneteknél mindenképp érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost.

2. Folyékony fülzsír

Ha az utóbbi időben megváltozott a fülzsírod állaga, az egy gyulladási folyamat kezdetét jelezheti. Megéri felvenni a kapcsolatot egy specialistával.

1. Száraz fülzsír

A legegyszerűbb magyarázat a száraz fülzsírra, hogy kevés a testzsírod. Emellett, a bőrgyulladás és egyéb bőrbetegségek is kiválthatják a fülszárazságot.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

7 hozzászólás

 1. Nekem sokszor semmilyen szinű a fülpiszkálón levő vatta, de nagyon viszket mégis. Ritkán “cuppog” a fülem ,és mikor megrázom, vagy a tisztítót berakom mintha tiszta viz jönne ki, ill olyan a vatta-vizes . Ez mit jelenthet?

  • Próbáld meg az argánolajat,hetekre megszünnek a tüneteid!
   Én évekig szenvedtem ugyanezektől,a tünetektől,mindent kipróbáltam és ez segített!!
   Kopp-kopp!

 2. Ez a viszketés nekem is sokszor van!
  Meg fehér színü folyékony anyag ,ami a fülkagylóm belsejébe odaszárad reggelre…a canesten krémbe dugom a fűltidztítót és azzal a fülkagylóm belsejét sokszor körbetörlöm! Ideig óráig használ!

 3. A fülbe csak orvos nyúljon bele. Nem szabad a fülbe semmilyen tárggyal belenyúlni. Az egészséges fül öntisztuló, ha valaki kimossa belőle a termelődött zsiradékot, azzal csak még több fülzsír termelésére készteti a faggyúmirigyeket.

 4. Erős alleegiám van, kutya-macska-por…szem, orr és fül az elszenvedő áldozatok. Valószínűleg ufo vagyok, mert a felsorolt színek közül egyik sem passzol az én fülemhez. UV zöld trutymót tudok kibányászni egy-egy allergiás gyulladás alatt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét