Gwendoline Christie kitűnő angol színésznő, akit a Trónok harca, valamint a Wednesday sorozatokból ismerhetünk leginkább. Útja sem a hírnév, sem az önelfogadás felé nem volt egyszerű.

A színésznő jóval magasabb az átlagosnál (191 cm), ez pedig éveken át problémát jelentett számára. Gyerekkorában az osztálytársai gyakran csúfolták, az egyetemen pedig figyelmeztették a tanárai, hogy a magassága miatt nem lesz könnyű munkát találnia. De különleges adottságát képes volt előnyére fordítani, és ma már bátran visel magassarkút is.

Gwendoline Christie mindig a figyelem középpontjába kerül a vörös szőnyegen, ez pedig elsősorban nem a magasságának, hanem kivételes karizmájának köszönhető. 1978. október 28-án született az angol Worthing városában és a South Downs környékén, egy kis faluban nőtt fel. Édesanyja háztartásbeli volt, édesapja pedig az értékesítés és a marketing területén dolgozott. Gyerekként Gwendoline imádott táncolni, és profi tornász is volt, de egy sérülés miatt ezzel fel kellett hagynia.

Tinédzserként nagyon szeretett külföldi filmeket nézni, divatmagazinokat olvasni, és elkezdte érdekelni a színjátszás is. 14 éves korára már 180 cm magas volt. Ezzel kiemelkedett kortársai közül, akik nem is fogadták be maguk közé.

Évekkel később a színésznő erről már probléma nélkül beszél. Úgy tűnik, unja már a magasságával kapcsolatos kérdéseket: “Igazából nem a gúnyolódásról akarok beszélni, sokkal jobban érdekel, hogy hogyan lehet ezen túllépni.” Bevallotta, szerencsésnek tartja magát, hogy ilyen erős személyisége van.

“Volt valami bennem, ami úgy döntött: ‘Oké, nem fogadnak be, akkor megteremtem a saját kis világom.’ Mert mi mást tehettem volna? Ha ki vagy zárva, akkor azon a körön kívül kell jól érezned magad. Abból kell a legtöbbet kihoznod.”

15 évesen Gwendoline főszerepet kapott, és Lady Macbeth-et játszhatta egy iskolai darabban. Ekkor jött rá, hogy minden félénksége ellenére színésznő szeretne lenni. A szülei támogatták, bár nem hitte, hogy így lesz.

Christie Londonban tanult színjátszást. Tanárai figyelmeztették, hogy a magassága miatt nagyon nehéz lesz majd szerepet kapnia, hiszen teljesen máshogy néz ki, mint a többi színésznő. Külseje miatt nagyon szégyenlős volt, de emlékszik, mekkora magabiztosságot merített Tilda Swinton alakításából az Orlando című filmben. “Arra gondoltam, ő is benne van egy filmben, pedig földöntúlinak néz ki. Ekkor jöttem rá, hogy számomra is lehet itt hely.”

24 évesen felfigyelt rá Polly Borland, a fotós, aki felkérte, hogy legyen a modellje a következő projektjéhez. Ez a fotósorozat hívta fel a figyelmet Gwendoline-re, és segített neki elfogadni a testét, és megélni a nőiségét.

A filmiparban a siker váratott magára. Miután megszerezte a diplomáját, Gwendoline nem lett egyből sztár. Játszott színházban, dolgozott modellként, énekelt, személyi asszisztense volt az író-színész Simon Callow-nak, akinek a kutyáit is ő sétáltatta. Egy interjúban elmondta, még arra is gondolt, hogy apáca lesz.

Első szerepét viszonylag későn, 29 évesen kapta. Egy kevésbé ismert drámában debütált, majd 4 évvel később játszott a Wizards vs. Aliens című tévésorozatban. Végül megtörtént a nagy áttörés a Trónok harcával, melyben Tarth-i Brienne szerepét kapta.

Ezt a szerepet mintha csak neki írták volna. A sorozat alapjául szolgáló George Martin-regények rajongói a neten arról beszéltek, hogy mennyire tökéletesnek tartanák a magas színésznőt az erős harcosnő szerepére. Ezek az információk eljutottak Gwendoline-hoz, és az ügynöksége is kapott egy levelet, melyben azt javasolták, a színésznő mindenképp menjen el a meghallgatásra. Néhány hónappal a válogatás előtt Gwendoline elkezdett edzeni és felkészülni a szerepre. Amint a meghallgatáson meglátták őt a szerepben, senki sem kételkedett abban, hogy csakis ő játszhatja el a karaktert.

Gwendoline elmesélte, hogy a forgatókönyv elolvasása után Brienne karaktere egyenesen lenyűgözte. Neki is meg kellett küzdeni a gúnyolódással a magassága és a különös megjelenése miatt, ezért egyből közösséget érzett vele. A szerepre való felkészüléshez a színésznő levágatta hosszú haját (ami a legnehezebb volt számára), felfogadott egy bokszedzőt, megtanult vívni és lovagolni, és elkezdett uniszex ruhákat viselni, hogy megváltoztassa a járását és mélyebben megértse a karaktert.

Ez volt a színésznő legjelentősebb szerepe, amit 33 évesen játszhatott el. Később azt mondta, a szerep megváltoztatta az életét. Kezdetben azonban egyáltalán nem voltak olyan gondolatai, hogy ez majd meghozza számára a sikert. Olyannyira nem, hogy a forgatás után még mindig kutyát sétáltatott.

Később így beszélt erről: “Nálam jobban senkit nem lepett meg, hogy az emberek szerették a karakteremet a Trónok harcában.” Ebben azért kételkedett, mert az általa játszott karakter nem volt egy szokványos szépség, így meglepte, hogy a nézők mégis ennyire megkedvelték.

Alakításáért számos díjat kapott, és 2019-ben jelölték Emmy-díjra a legjobb mellékszereplő kategóriában. Gwendoline maga jelölte a karakterét a listára, mert a film készítői ezt nem tették meg. “Meg kellett tennem, hogy bizonyítsam a karakternek a fontosságát, és annak, amit úgy érzem, ő képvisel” – mondta.

Mikor éppen nem a sorozatot forgatta, a Star Warsban szerepelt. Phasma százados szerepét játszotta, aki a sorozat első gonosz női karaktere volt.

Később Az éhezők viadala: A kiválasztott 2. részében is szerepet kapott, majd a Wednesday című sorozatban eljátszotta Larissa Weems, a Nevermore Akadémia igazgatójának szerepét.

Ebben a szerepben gyönyörűnek érezte magát a vásznon, és ez először fordult vele elő. Ez köszönhető Tim Burtonnek, valamint a jelmeztervező Colleen Atwoodnak és a stáb többi tagjának, akik a sminkjéért és a frizurájáért feleltek.

A neves rendező teljes szabadságot adott Gwendoline-nak a szerep megformálásában. A színésznő az erős, határozott karakterhez több nőiességet akart adni. Ehhez Hitchcock Madarak című filmjéből merített ihletet. Egy interjúban elmondta, szeret olyan karakterek bőrébe bújni, akik kicsit sem hasonlítanak rá. Ilyen volt ez a szerep is.

A színjátszás mellett Gwendoline komoly modellkarriert is magáénak mondhat, gyakran szerepel divatbemutatókon. 2015-ben ő lett a Vivienne Westwood márka arca.

Más okból is szorosan kötődik a divat világához. 2013 óta van együtt a divattervező Giles Deaconnal, akivel már régóta jó barátok voltak. A tervező leginkább arról ismert, hogy Pippa Middleton esküvői ruhája az ő keze munkája. Christie mindenben támogatja párját, gyakran jelenik meg a ruháiban, és az egyik kedvenc tervezőjének tartja Gilest.

Egyszer azt mondta: “Nőként mindannyian vonzónak akarjuk érezni magunkat. Azt akarjuk érezni, hogy a legtöbbet hoztuk ki magunkból, így el tudjuk fogadni magunkat.”

És valóban úgy tűnik, nincs olyan néző, akit ne nyűgözött volna le. Sikere bizonyíték arra, hogy a szépségideálok gyorsan változnak, és bárki elérheti, amit akar, függetlenül mások véleményétől.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét