A várandósság különleges időszak egy nő életében. Azontúl, hogy rendkívül izgatott vagy, számos váratlan dologgal kerülhetsz szembe, melyeket magadon fogsz tapasztalni. Ezek meglephetnek, akár meg is ijeszthetnek, még akkor is, ha sokat olvastál a terhességről és a vele járó tünetekről. Mikor az ember magán észleli a dolgokat, hajlamosabb jobban megrémülni, de hidd el, aggodalomra semmi ok! A következő tünetek nem kritikusak, sokkal inkább általánosnak mondhatók a várandósság alatt.

Fogínyvérzés

Terhesség alatt a fogíny megduzzadhat és vérezni is kezdhet. Ez elsősorban fogmosás során jelentkezik. A terhességgel együttjáró hormonális változások okozzák, a fogínybetegség első jele is lehet. Mindenképpen beszélj a megoldásról az orvosoddal!

Nagyon meleged van

Teljesen normális, ha akkor is meleged van, amikor az időjárás erre egyáltalán nem ad okot. Többet izzadhatsz és érezheted magad nagyon kellemetlenül, akár úgy is, mintha éppen szívrohamod lenne. A hormonszinted változása miatt több vér áramlik a bőrödbe, ez pedig megnöveli a testhőmérsékletedet.

Inkontinencia

A vizelet elcseppenése az egyik legkellemetlenebb tünete lehet a terhességnek. Ugyanakkor nagyon gyakori várandósság alatt, de sokaknál szülés után is megmarad. Mikor terhes vagy, a medenceizmok ellazulnak, hogy felkészüljenek a szülésre. Ez azt jelenti, hogy kevésbé tudod szabályozni őket. Orvosod segítségével összeállíthatsz olyan gyakorlatsort, mellyel erősítheted a medence izomzatát.

Székrekedés

A sok hormonális változás miatt könnyen kialakulhat székrekedés vagy válhat a székletürítés nagyon kényelmetlenné. Hogy ezt elkerüld, legalább 8-10 pohár vizet igyál meg naponta és folyamatosan figyelj a folyadékpótlásra. Ha vasat szedsz, beszéld meg az orvosoddal a mennyiség csökkentését, mivel ez is hozzájárulhat a székrekedéshez.

Különös álmok

Hogy furcsa, megmagyarázhatatlan álmaid vannak, az is egy terhességi tünet. Főleg azoknál jelentkezik, akik először várandósak, hiszen ők tele vannak félelemmel, kétségekkel, a bizonytalansághoz pedig hozzájárul a hormonok játéka, ami éjszakánként különös álmokat eredményez.

Extrém fáradtság

Hihetetlen fáradtnak érzed magad, pedig nincs is rá okod? De van, mégpedig a terhességed! Általában a harmadik trimeszterben tör elő ez a nagy mértékű fáradtság, de sokaknál már a 12. hét után jelentkezik. A hormonok miatt még akkor is iszonyú fáradtnak érezheted magad, ha sokat pihentél. Hallgass a tested szavára és pihenj, amikor csak megteheted!

Fejfájás

Már a terhesség első hetében tapasztalhatsz enyhe fejfájást, ami akár komolyra is fordulhat. Bár természetes, igen kínzó tud lenni. Kiváltó oka szintén a hormonokban keresendő. Hogy enyhítsd, próbáld ki a jogát vagy más relaxációs technikákat, próbálj minél pihentetőbben aludni és igyál sok vizet.

Orrvérzés

A pánik törhet ki rajtad, mikor észreveszed, de igazából ez is teljesen természetes jelenség várandósság alatt. Hogy mi az oka? Mondani sem kell: a hormonok. A bőr várandósság alatt sokkal szárazabb lesz, ugyanez érvényes az orr belső nyálkahártyájára is, ami ennek következtében időnként elkezdhet vérezni.

Hüvelyi váladékozás

Mind színében, mind szagában eltérő lehet a korábbi váladéktól, amit ilyenkor tapasztalsz. Ráadásul a mennyisége is megnő. Aggodalomra ez esetben sincs ok! Terhesség alatt a hüvely fala megpuhul, a megnövekedett mennyiségű váladékozás a fertőzéseket hivatott távol tartani, hogy a kórokozók ne juthassanak fel a méhbe.

Hüvelyi vérzés

Természetes jelenség, de ha tapasztalod, mégis jobb, ha értesíted róla az orvosodat. Pöttyözésnek is nevezik a jelenséget, amikor néhány vércseppet veszel észre a fehérneműdön. Ez közvetlenül teherbeesés után, az embrió beágyazódásánál is megtörténhet. Azonban az első 12 hét alatt jele lehet a vetélésnek is, bár az a pöttyözésnél többnyire nagyobb mennyiségű vérrel jár.

Fájdalom a medence tájékon

Nem nevezhető gyakorinak, de előfordulhat várandósság alatt, hogy a medence tájékon kényelmetlen, fájdalmas érzést tapasztalsz. Kisugározhat a derekadba, a végbélnyílás környékére, rosszabbodhat sétáláskor, lépcsőzéskor vagy mikor az ágyban a másik oldaladra fordulsz. Nem szokatlan ugyan, de informáld róla a nőgyógyászodat!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here