Bizonyították, hogy a szülőség első 4 hónapjában a férfiak agyának azon része, amely a szülői motivációért felelős, növekedni kezd. A változás azonban nemcsak az apukáknál, hanem a babáknál is bekövetkezik, hiszen az apjuk jelenlétének és a vele való játéknak köszönhetően megtanulják kezelni az érzelmeiket. De az is kiderült, hogy a képességeik szintén sokat fejlődnek.
Egy tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az apák még nagyobb elismerést érdemelnek.

Az első pár hónap nagyon fontos.

A babák az első hetektől kezdve tanulnak gondolkodni, megismerik a körülöttük lévő dolgokat. Ezt nevezzük kognitív fejlődésnek, és ez az egész a szemünk előtt zajlik. Az apa pedig fontos részét képezi ennek a folyamatnak, ideális esetben pedig a legelejétől részt vesz benne.

2 éves korukban megvizsgálták a babákat, hogy meg tudják-e különböztetni a formákat és a színeket.

Az Oxfordi Egyetemen készült egy tanulmány, amelyben a kutatók videóra vették, ahogyan az apukák a 3 hónapos gyerekükkel játszanak 3 percig a földön mindenféle játék nélkül. Majd, mikor a gyerekek elérték a 2 éves kort, újabb videót készítettek, ahogyan az apukák olvasnak a gyerekeknek.

Észrevették, hogy azok a gyerekek, akik erősen kötődtek az apukájukhoz 3 hónapos korukban, 2 évesen jobban teljesítettek a teszten – például a formák és színek felismerésében –, mint azok, akiknek kevésbé volt szoros a kapcsolatuk az édesapjukkal.

Az olvasás nagyon jót tesz.

Az eredmények azt mutatták, hogy a felolvasás igen hasznos a gyerekek figyelme, problémamegoldó képessége és nyelvtanulása szempontjából. Azok az apák, akik szántak időt arra, hogy olvassanak a gyereküknek már a kezdetektől, nagyban hozzájárultak a kognitív fejlődésükhöz.

Az apa és a csecsemő közti kapcsolat hatással lehet a gyermek szociális fejlődésére.

A tanulmánynak köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a gyermek szociális viselkedésére is kihat az apa-gyermek kapcsolat. Ha az apa jelen van a gyermek életében – akár kinti, akár benti játékok során –, segíthet neki a külvilággal való interakciók kialakításában és az aktívabbá válásban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here