A jó házasság nem ajándék, hanem a saját választásunk és a kemény munkánk gyümölcse. Minden kapcsolatban vannak problémák és előfordulnak félreértések. Időnként egyszerűbbnek tűnhet feladni, mint végig küzdeni a különböző fázisokat. De ha úgy döntesz, mégis belevágsz, a legnagyobb boldogság lesz a jutalmad.
Most megtudhatod, melyek azok a fázisok, melyeken minden pár átmegy a harmóniához vezető út során.

1. Kritizálás

A kritikát nem mindenki veszi magára, de ha elhatalmasodik és támadásként használják, akkor óriási probléma lehet belőle egy párkapcsolatban.

Amikor kritizálod a párodat, azt próbálod a tudtára adni, hogy valamit rosszul csinál. Használod a “te mindig” és “te soha” kifejezéseket, de ezek nem hoznak pozitív eredményt, mert a párod ilyenkor elkezd védekezni.

A megoldás az, hogy csak egyetlen dologra panaszkodsz, ami éppen zavar, nem pedig a teljes személyiségére.

2. Ellenállás és bezárkózás

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy a párod falat húzott maga köré, és nem volt hajlandó beszélni a problémájáról. Mintha egyáltalán nem érdekelnéd, ignorál téged.

A kutatók szerint a férfiak 80%-ára jellemző ez. Úgy tesznek, mintha az egész nem érdekelné őket, de valójában nagyon is érdekli. Fontos megtanulni, hogyan ismerd fel, hogy a párod érzelmileg túlterhelt, és ilyenkor ne erőltesd a dolgot.

Ha egy problémát át kell beszélni, arra mindig jobb egy olyan időpontot választani, amikor mindketten nyugodtak vagytok.

3. Vonzódás valaki máshoz

Ezt nem könnyű megemészteni, de statisztikák szerint a kapcsolatban élő nők 70%-a elismeri, hogy vannak ilyen szempontból gyenge pillanatai. A vonzalom egy természetes érzés és nem egyenlő a megcsalással.

A fontos az, hogy ezek az érzések ne forduljanak át tettekbe és ne zavarjanak össze. Ne zárkózz el a párodtól csak azért, mert éppen összezavarodtál. Az élet tele van csábítással, de a bizalom a legértékesebb dolog egy párkapcsolatban.

4. Megvetés

A megvetés az erkölcsi fölény érzéséből származik. Megnyilvánulhat szarkazmusban, szemforgatásban, ellenséges hangvételű humorizálásban, de minden formájában romboló a kapcsolatra nézve.

Meg kell tanulnod, hogyan fejezd ki a háládat és a megbecsülésedet. Minél pozitívabbak az érzéseid, annál kevésbé leszel lekezelő.

Ahhoz, hogy változni tudj, kitartónak kell lenned, de megéri. A párodnak éreznie és látnia kell, hogy szereted, nemcsak gúnyt űzöl belőle.

5. Robbanás

Gyerekek, anyagi gondok, mérgező családtagok és mindez együtt az őrületbe kergethet. Ez vezet el a robbanáshoz, mikor semmi mást nem akarsz csak eltűnni. Ez a párkapcsolat bármely szakaszában előfordulhat.

Sose feledd, hogy a kihívások az életünk részei és mindig csak átmenetiek. Ha a nehéz időket át tudjátok vészelni együtt, erősödni fog a köztetek lévő kötődés. A házasság nem csak móka és kacagás, de a problémák közös megoldásáról is szól.

6. Elfogadás és megbocsátás

Ebben a fázisban végre megértitek, hogy már soha nem fogjátok tudni úgy megoldani a problémákat, mint korábban, és ki kell találnotok egy békésebb módszert az együttélésre. Mindenki a maga módján csinálja: vannak, akik a közeli barátaikkal beszélnek erről, mások önsegítő könyveket olvasnak.

Ebben a szakaszban már képesek vagytok megbocsátani egymásnak. Elfogadni a jóval együtt járó rosszat, egy új szintre emeli a kapcsolatot. A veszekedések ilyenkor már ritkábbak, kevésbé vagytok érzékenyek.

7. Együtt az örökkévalóságig

Miután átmentetek az összes fázison, a kemény munka és a fájdalom végre meghozza gyümölcsét. Már nem küzdötök egymással, megvannak a saját megállapodásaitok, megtanultátok, hogy ahelyett, hogy elfutnátok előlük, hogyan oldjátok meg a problémákat.

Megértitek, hogy a házasság nem egyszerű dolog, de éppen ezért lehettek büszkék magatokra. Egymást értékelni és ezt kifejezni rendkívül fontos dolog. Ettől érzed magad biztonságban a kapcsolatban. Már semmi sem állhat útjába annak, hogy örökké fogjátok egymás kezét.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét