Nem nehéz elképzelni, milyen mennyiségű baktérium tenyészik a mosogatószivacsban. A legújabb kutatások pedig rácáfoltak arra, hogy akár a mikró, akár a mosogatógép képes lenne elpusztítani őket.

A mosogatószivacs fertőtlenítését a mikró egyáltalán nem végzi el. Ez a felfedezés pedig azért is döbbenetes, mert a háztartási eszközöket és használati tárgyakat vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy éppen az az egyik legszennyezettebb, mellyel az evéshez használt edényeinket próbáljuk tisztára mosni. Nem is szimpla szennyezettségről van szó, hiszen a kutatások szerint egy átlagos mosogatószivacs több kórokozót tartalmaz, mint amennyi a wc ülőkén található.

A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a lakás legnagyobb baktériumtenyészetében, a mosogatószivacsban a mikrózás hatására a baktériumok csupán 60%-a semmisül meg. Ez önmagában még nem is lenne annyira rossz hír, de a kutatók azt is hozzátették, hogy az el nem pusztuló baktériumoknak viszont kifejezetten jót tesz a mikrózás. A magas hő hatására szaporodni, terjedni kezdenek, azaz, mikor a szivacsot kivesszük a mikróból, még több baktérium lesz benne, mint előtte.

Ez pedig nem gyerekjáték, hiszen olyan kórokozókról van szó, mint az E.coli, a Staphilococcus és a szalmonella. Hogy a fertőzést elkerüljük, csak egyet tehetünk: legalább hetente cseréljük ki újra a mosogatószivacsot. Így biztonságban tudhatjuk magunkat és ez még a pénztárcánknak sem lesz megterhelő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here