Ahogyan léteznek olyan élelmiszerek, melyek egyértelműen serkentik a memóriát, sajnos létezik az ellentétük is. Vannak olyan ételek, melyek negatívan hatnak az agyműködésre, mi több az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is növelik. Ezek az élelmiszerek alapvetően egészségtelenek, így egy nyomós okkal még több szól amellett, hogy kiiktasd őket az életedből!

Miért okozzák egyes ételek a memória romlását?

Az agynak bizonyos típusú energiára és táplálékra van szüksége. Ezeket az egészséges zsírok, gyümölcsök, zöldségek, sovány fehérjék, a kellő mennyiségű vitamin és ásványi anyag jelentik számára. Ha ezekből túl keveset fogyasztunk, komplex szénhidrátokból, cukorból és feldolgozott élelmiszerekből viszont túl sokat, a szervezetben több toxin fog termelődni. Ennek következtében gyulladások és lerakódások alakulnak ki az agyban, ami egyértelműen a kognitív funkciók hanyatlásához vezet.

A következő ételekkel vigyázz!

Sajnos azok az ételek, melyek negatív hatást gyakorolnak az agyra és növelik az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, gyakran előfordulnak az étrendünkben. A fehér kenyér, a tésztafélék, a feldolgozott húsok és sajtok mind ebbe a csoportba sorolhatók. Mi több, sok kutató szerint még a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér is ugyanezt okozza, mivel megemeli a vércukorszintet, ezzel pedig gyulladást vált ki a szervezetben.

Feldolgozott sajtok

A feldolgozott formában kapható sajtkészítmények olyan fehérje lerakódásokat képeznek, melyeket egyértelműen összefüggésbe hoztak az Alzheimer-kór kialakulásával.

Feldolgozott húskészítmények

A füstölt, tartósított és feldolgozott húsféleségek – pl. a szalámik, felvágottak – arra ösztönzik a májat, hogy több zsírt állítson elő. Ez pedig toxikus az agy számára.

Sör

Ki hitte volna, hogy a sok szempontból egészségesnek mondott sör is Alzheimer-kór kialakulását segítheti elő. Ebben pedig a nitritek a ludasak, melyekről szintén kimutatták, hogy növelik a betegség kockázatát.

Fehér kenyér, tésztafélék, fehér cukor, rizs

Hatásukra az inzulin szint megemelkedik és toxinok áramlanak az agyba. Hosszútávon ez igen káros folyamatokat indít el és rontja a kognitív funkciókat.

Mikrós pattogatott kukorica

Diacetilt tartalmaz, ami növeli az amiloid lerakódásokat az agyban. Kutatások szerint ez is kikövezi az utat az Alzheimer-kór előtt.

Az étkezési szokásokon változtatni senki számára nem egyszerű, de mindenképpen megéri. Válogassunk étrendünkbe minél több olyan élelmiszert, ami javítja az agyműködést, ezzel segít elkerülni az Alzheimer-kórt.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here