Egy vizsga előtt nem csak az anyag átnézése az, amivel az utolsó pillanatokban foglalkoznod kell. Azzal is nagy hatással lehetsz az eredményre, hogy a vizsgát megelőzően miket eszel. Bizonyos ételek javítják a szellemi teljesítményt, ám vannak olyanok is, melyek kifejezetten rontják azt. Hogy a vizsga előtti utolsó vacsorád és reggelid miatt ne bukj el, az alábbi ételeket messziről kerüld!

Cukros ételek

A cukros ételektől azonnal feldobva és energiával telinek érzed magad. Ez azonban nem tart tovább fél óránál, utána pedig mindennek az ellenkezője következik el. Éhes leszel, fáradt, levert és még több cukros ételt fogsz kívánni. Éppen ezért kerüld a cukros üdítőket is. Helyette válassz természetesen édes falatokat, mint a gyümölcsök, főként az eper vagy a banán, melyek hosszútávon is segítik az agyműködést.

Zsíros ételek

A sok transzzsírtartalmazó ételek rontják az agyi teljesítményt és elfogyasztásuk után nem sokkal újra éhesnek érzed magad. Főleg igaz ez a gyorsételekre, melyek a zsírok mellett sóval is tele vannak. Fogyassz inkább sovány húsokat és fehérjét, hogy energiád megfelelő szinten legyen.

Koffein

A vizsgákra való felkészülés és a koffein a legtöbbeknél egymástól elválaszthatatlanok. De nagyon rossz beidegződés ez, amivel csak magadnak ártasz, főleg, ha az utolsó pillanatig döntöd magadba a kávét. Nem hogy nem leszel a topon, de még inkább fáradtnak és kimerültnek fogod érezni magad a koffein elfogyasztása után már nem sokkal. Ezenkívül feszültebb, idegesebb is leszel. A kávén kívül ezért kerülendők az energiaitalok és még a magas kakaótartalmú csokoládé is. Igyál inkább hideg vizet, hogy éber tudj maradni.

Szénhidráttal teli ételek

Egy kiadós ebéd után biztosan te is érezted már, hogy az alváson kívül másra nem vagy képes. Ez pedig a legutolsó dolog, amit vizsga előtt szeretnél átélni. Szénhidrátok helyett válassz zöldségeket és fehérjeforrásokat, hogy a koncentrációd megmaradjon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét