Leöblíted magadról a habot, kilépsz a zuhanyzóból és nyúlsz a törölközőért, hogy szárazra töröld a tiszta testedet. A legutolsó dolog, ami ebben a pillanatban eszedbe jutna, hogy a törölköződ nem csak baktériumokat, de gombákat, sőt penészt is tartalmazhat. A kutatók most megadják a választ arra, hogy milyen gyakran mosd a törölköződet, hogy az valóban tiszta és friss legyen!

Ha végig gondoljuk, hogy mi minden történik a törölközővel, nem is olyan meglepő, hogy ennyiféle kórokozót találunk benne. Először is, átdörzsölöd vele a testedet. Ilyenkor a törölközőbe nem csak nedvesség, de elhalt bőrsejtek is kerülnek. Ezeket pedig egyenesen imádják a baktériumok! Feltehetően ugyanazzal a törölközővel törlöd át a lábadat és az alsófeledet is, így pedig még további gombákat, akár a fekáliában lakozó baktériumokat is átköltöztetsz rá.

A törölközőben lévő nedvesség pedig rövid idő alatt azt eredményezi, hogy a kórokozók boldogan elkezdenek szaporodni. Hogy mennyiségük megduplázódjon, a kutatók szerint akár 20 perc is elég!
Hogy a törölköződ teljesen kórokozó mentes maradjon, kövesd az alábbi tippeket!

Minden használat után mosd ki!

Ha ez neked már túlmegy a határon, 2-3 alkalomnál többször akkor se használd ugyanazt a törölközőt! A kutatók szerint a legjobb, ha minden használat után bedobod a gépbe, így védheted ki legnagyobb eséllyel a fertőzést.

Levegőztesd!

A másik megoldás, ha nem akarsz naponta mosni, hogy használat után a levegőn hagyd tejesen megszáradni a törölközőt. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy a fürdő padlójára dobva hagyod vagy más törölközők mellé lógatod fel. A legjobb pedig, hogy a napon hagyod megszáradni, mivel az UV-sugarak gátolják a baktériumok szaporodását.

Mosd helyesen!

Ha a mosogéped rendelkezik fertőtlenítő programmal, azt használd. Ha nincs rajta ilyen, akkor a legforróbb vízzel mosd ki a törölközőt. A fehér törölközőknél az adagolót ¾-ig töltsd fel fehérítővel, a maradékot pedig mosószerrel. Szárítógépben szintén a legmagasabb hőfokon végezd a szárítást.

Mikor dobd ki?

A törölközőt akkor tekintheted tökéletesen alkalmatlannak arra, hogy ellássa funkcióját, ha hiába mosod, ugyanolyan kellemetlen szagot áraszt. Ez annak a jele, hogy a penészgombák kiirthatatlanul megtelepedtek benne. Ilyenkor nem tehetsz mást, minthogy kukába dobod a törölköződet és újra cseréled.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here