Egy pohár hideg víz nagyon jól tud esni. De vajon testünk számára is ez a legjobb? Az elmúlt évek egyik elterjedt fogyókúrás módszere a reggeli meleg víz ivás. Egyes nézetek szerint ez nagyban serkenti az anyagcserét, amivel gyorsabbá tehető a fogyás. Azonban sok kutató úgy véli, ennek éppen az ellenkezője igaz. Mit tegyünk tehát? Hideg vagy meleg vizet igyunk a jobb anyagcsere és a hatékonyabb fogyás érdekében?

Mindkét állításban van igazság. Készült egy vizsgálat, melyben a részvevők jeges vizet ittak. Kimutathatóan – egészen pontosan 30%-kal – javult az anyagcseréjük. Ha naponta fél liter jeges vizet megiszunk, csak ezzel 100 kalóriát égethetünk el. Ez soknak tűnhet, de valójában a víz a hőmérsékletétől függetlenül segít az anyagcsere javításában, a túlevés megakadályozásában és abban, hogy ne cukros üdítőkből pótoljuk a szükséges folyadékot. A meleg víz ugyan jól eshet a gyomornak, de semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a test másként dolgozná fel és másként hasznosítaná, mint a hideg vagy akár a jeges vizet.

Akár a napi folyadékpótláshoz, akár edzés utáni felfrissüléshez, fogyókúrához vagy méregtelenítéshez szeretnék a leghatékonyabbá tenni a vízivást, ne a hőmérsékletre ügyeljünk, hanem elsősorban a mennyiségre, másodsorban pedig arra, hogy mi esik jól a testünknek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét