A pánikbetegség az egyik legkevésbé ismert szorongásos betegség. Olyan testi tünetekkel jár, melyek más betegségek tüneteivel is megegyeznek, ezért felismerni rendkívül nehéz. A legtöbben még mindig úgy vélik, hogy a pánik azokon lesz úrrá, akik túlreagálnak, nem tudnak megfelelően kezelni bizonyos helyzeteket. Valójában azonban a betegeknél megemelkedik az adrenalin szint és az agyban végbemenő folyamatokban is változás áll be, ezek okoznak fizikai tüneteket, amelyek aztán érzelmileg is rombolják a beteg állapotát.

Ki gondolná, hogy a világ legismertebb emberei között is jónéhány akad, aki pánikrohamokkal, pánikbetegséggel éli, élte az életét. Színészek, énekesek, feltalálók, írók, művészek, királyi családok tagjai sem lehetnek kivételek ez alól. Ha ezek az emberek, akik egész életüket a figyelem középpontjában töltik, annak ellenére, hogy nem születtek ennek megfelelő magabiztossággal, képesek kordában tartani a pánikbetegségüket, eggyel több okod van arra, hogy ha te is ezzel küzdesz, hasonlóképpen kezeld a betegséget és teljes értékű életet élj!

David Bowie

Nehéz elhinni, hogy ez az extravagáns rock sztár egész életét idegességben töltötte. Ettől azonban még igaz. Ez volt az oka annak is, hogy olyan ritkán adott interjút, hiszen rettegett a szemtől szembeni beszélgetésektől. A színpadon azonban erőt kapott és képes volt teljesen felszabadulni.

Johnny Depp

Szociális fóbiája régóta megnehezíti a színész mindennapjait. Félénk személyiség, aki igazán szabadnak csak a szerepeiben érzi magát és tudja felfedezni személyiségének rejtett részleteit. Johnny Depp nyíltan kezeli betegségét, többször is nyilvánosság elé állt azzal, hogy ő félénk, szorongó, paranoiás, és mindent megtett, amit csak lehet, hogy leküzdje ezeket a problémáit. Mára azonban már elfogadta másságát ezen a téren.

Sigmund Freud

Forradalmi elméleteivel valósággal sokkolta a világot a híres pszichológus, ám ha társaságban kellett megjelennie, inkább visszahúzódó volt. Másokat játszi könnyedséggel térképezett fel, amikor azonban arra került sor, hogy társas kapcsolatokban magabiztosan viselkedjen, rendre elbukott.

Diana hercegné

Sok éven át depresszióban szenvedett és Vilmos herceg születése után a szülés utáni depresszió is kialakult nála. Ezzel egy időben jelentek meg nála a pánikbetegség tünetei. Egykori testőrei beszámolói szerint a hivatalos megjelenésekre vezető úton rendre rátörtek a rohamok, de mire megérkezett a helyszínre, mindig leküzdötte őket.

Scarlett Johansson

Sok embert meglepett, amikor a színésznő nyíltan beszélt pánikbetegségéről. Ahogy mondta, gyakran törnek rá rohamok a kamerák kereszttüzében. Azonban megtalálta a módját, hogy felülemelkedjen rajtuk. Azt mondta magának, ez nem mehet így tovább, muszáj megnyugodnia. Addig nyugtatta magát, míg végül sikert ért el.

Nikola Tesla

A fizikus és feltaláló 5 éves kora óta szenvedett pánikbetegségben. Testvére halála után számtalan fóbia jelentkezett nála, gyakran látott fehér fényeket villódzni a szeme előtt. Mivel egész életében jellemző volt rá a betegség, kétségkívül hatást gyakorolt gondolkodásmódjára, és szerepe volt abban, hogy Tesla azzá válhatott, akivé végül lett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét