Coco Chanel egyszer azt mondta: “Egy nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője. Egy jól megválasztott parfüm mindig a nő stílusát dicséri. Általában ez játssza a legnagyobb szerepet a személyiségében.” Ezzel egyetértve nagyon sok híres ember – nem kizárólag nők – nagy figyelmet fordítanak a parfüm kiválasztására.
Most megtudhatod, a világhírességek régen és ma milyen illatot választottak maguknak. Ezeknek a parfümöknek egy részét még ma is készítik, te is beszerezheted a kedvencedet.

Diana hercegné

Diana Houbigant Paris Quelques Fleurs parfümjében fürödve sétált az oltárhoz. Ezt a virágos illatú parfümöt 1913-ban kezdték el gyártani. Az illatban felfedezhetők citrusos jegyek, a lila akác, a jázmin, a szegfű aromája. Ez volt a világon a legelső parfüm, amiben több illat is keveredett – még a Chanel No.5-öt is megelőzte.

Élete utolsó éveiben a hercegnő kedvence a 24 Faubourg volt a Hermés-től, ezt 1995-ben adták ki először. Diana személyi sminkese, Mary Greenwell árulta el, hogy egykori kedvenc kliense imádta ezt a drága parfümöt.

  • Mindkét parfüm kapható napjainkban is. A Quelques Fleurs újabb verziója 2017-ben jelent meg. A 24 Faubourg klasszikus változata még ma is népszerű, bármelyik parfümériában megtalálható.

Marilyn Monroe

Mikor megkérdezték, mit visel az ágyban, a mára ikonikussá vált mondattal válaszolt: “Természetesen a Chanel No.5 -öt.” Ez a parfüm volt az egyik kedvence, nevét gyakran kapcsolták össze vele. 2002-ben azonban beszámolók alapján kiderítették, hogy a Van, aki forrón szereti című film forgatása során feltehetően a Rose Geranium parfümöt viselte a Floris-tól, amit a beverly hills-i lakosztályába szállítottak neki. Ezt papír is bizonyítja.

  • A Rose Geraniumot ma már nem gyártják, de fürdőolaj formájában még létezik. A Chanel No.5-nak azóta számos új verziója jelent meg, a legutóbbi 2015-ben.

Audrey Hepburn

A színésznő volt Hubert de Ginvenchy-nek, a Givenchy divatház vezetőjének múzsája. Ezért nem meglepő, hogy Givenchy parfümjeit kedvelte a legjobban. A L’Interdit kifejezetten az ő számára készült 1957-ben. A parfüm neve franciául azt jelenti: tilos. Kompozícióját fűszerek, citrusfélék, barack és eper alkotják, de az illat szívét az írisz, a viola, a nárcisz, az ilang-ilang, a gyöngyvirág és a rózsa adják.

Audrey Hepburnt megkérték rá, hogy ne hozza nyilvánosságra a kizárólag számára készített parfümöt (így kapta a nevét a parfüm). Azonban 1960-ban már bárki megvásárolhatta a híressé vált illatot. A L’Interdit egy szempillantás alatt legendává vált, mivel minden nő úgy akart illatozni, mint a színésznő.

  • Erre neked is megvan az esélyed, hiszen 2003-ban és 2007-ben a L’Interditet újra kiadták. Ezt a parfümöt azonban az eredeti, kabosont formázó üvegben már nem lehet kapni. Egyszerűbb, modernebb formát kapott, egy négyszögletes üvegbe került, rajta egy Givenchy-logóval.

Elizabeth Taylor

Ma már nagyon sok hírességnek saját parfüm márkája van, de ebben Elizabeth Taylor volt az úttörő. Nevéhez sok sikeres parfüm készítése fűződik, mint a Black Pearls, a Passion, a Forever Elizabeth, a White Diamonds és így tovább. A White Diamonds-ot a színésznő maga is használta.

Ezenkívül azonban az egyik kedvence volt az 1962-es Bal a Versailles Jean Despres-től. Ezt a keleti illatot 300 összetevő alkotja, a legerősebben felfedezhető benne a szantálfa, a pacsuli, az ilang-ilang, a narancsvirág és a vanília.

  • A White Diamonds egy kultikus parfüm, amit bárhol meg tudsz vásárolni. A Bal a Versailles azonban már régóta vintage ritkaságnak számít a parfümök világában. Már nem gyártják, de az igazi parfüm-megszállottak még rábukkanhatnak, és megszerezhetik maguknak.

Grace Kelly

A brit parfümház, a Creed által készített Fleurissimo igazi rajongója volt. Grace Kelly esküvőjére rendelték meg ezt az illatot, és a menyasszonyi csokrát is ezzel illatosították. A Fleurissimo egy virágos illat, benne bergamottal, tubarózsával, bolgár rózsával, liliommal és iris florentinával. A Creed parfümház még mindig készíti ezt a legendás illatot, mégpedig az eredeti, klasszikus változatban.

Katalin cambridge-i hercegné

Kate Middleton kedvenc márkája az Illuminum. Ezt az elit brit parfümmárkát 2007-ben alapították. Katalin az esküvőjén a White Gardenia Petals nevű illatot viselte, amiben felfedezhető a liliom és a bergamot a gardénia és az ilang-ilang mellett, de lelkét a jázmin adja.

  • Ezt a parfümöt ma is készítik, és meg lehet vásárolni. A prémium kategóriába tartozik, ezért csak az exkluzív üzletekben találhatsz rá.

Meghan sussexi hercegné

Meghan rajong a parfümökért. Egyszer azt mondta, ha úgy megy el otthonról, hogy elfelejtette befújni magát, inkább visszafordul. Mint a brit királyi család tagja, Meghan elsősorban a brit parfümházakat részesíti előnyben. Két kedvence a Wild Bluebell és a Wood Sage & Sea Salt Jo Malone-tól. Az első virágos aromájú, gyöngyvirággal és csipkebogyóval, a második fás-vizes jegyeket hordoz. Mindkettő természetes és friss illat.

Meghan az esküvőjére a Floris London parfümház készített egy exkluzív illatot. Ők a királyi család legfőbb parfüm-ellátói. Ez az uniszex parfüm, amit az esküvőre állítottak össze, vizes és citrusos jegyeket tartalmaz.

  • Meghan esküvői parfümje egy magángyűjtemény része lett, így nem elérhető a nagyközönség számára. A Jo Malone-féle parfümöt azonban bárki megveheti.

Penélope Cruz

Az ikonikus parfüm, a Trésor új arca lett Penélope Cruz. Egyik interjúban azt mondta, 13 éves kora óta, mióta a szüleitől megkapta ezt a parfümöt, soha nem hagyja el úgy a házat, hogy nem fúj magára a Lancome Trésorjából. Ez egy virágos illatú parfüm, amiben felfedezhető az ananász, a barack, az orgona és a rózsa. Bár a Trésor már klasszikus parfümnek számít, a Lancome rendszeresen új kiadásokkal és új verziókkal lepi meg a rajongóit.

Nicole Kidman

Egy interjúban azt nyilatkozta, szereti különböző illóolajok keverésével összeállítani a saját illatát. Parfümök közül a kedvence Thierry Mugler Angel-je. Ezt az édes illatot jellemzi a bergamot, a vanília, a trópusi gyümölcsök, a karamell és a pacsuli aromája.

  • Az Angel először 1992-ben jelent meg. Még ma is gyártják, és mindenütt kapható.

Cameron Diaz

A mindig vidám és pozitív Cameronhoz igazán illik parfümje, a Happy. 1997 óta gyártják, ez a Clinique által készített parfümök közül az egyik legnépszerűbb. Virágos-gyümölcsös aromája van almával, szilvával, leheletnyi bergamottal. Megtalálható benne a frézia, a rózsa, a gyöngyvirág és az orchidea is.

  • Mivel elég népszerű parfümről van szó, biztos, hogy bármelyik üzletben rátalálsz.

Madonna

Madonna valóságos parfüm guru, az egyik kedvence pedig a Hypnotic Poison a Diortól. Felfedezhető benne a sárgabarack, a szilva és a kókusz, ezenkívül hordozza a tubarózsa, a jázmin, a gyöngyvirág, a rózsa, a szantálfa és a vanília illatát.

A Hypnotic Poisont 1998-ban dobták piacra, 2018-ban már a 20. évfordulóját ünnepli a parfüm. Az üveg formája egy almára elmékeztet, szimbolizálva ezzel Ádám és Éva tiltott gyümölcsét. A parfüm aromája megfelel a nevének, ahogy Paul Valéry francia költő mondta: “A parfüm méreg a szívnek.”

  • A Hypnotic Poison könnyedén beszerezhető bármelyik parfümériában. Legújabb verziója 2014-ben jelent meg.

Vivien Leigh

Jean Patou Joy nevű parfümje volt a kedvence. 1930-ban kezdték el a gyártását, a nagyközönség számára pedig a nagy gazdasági világválság idején vált elérhetővé. A parfüm neve és aromája is óriási kontrasztban állt az ország akkori pénzügyi helyzetével, így tudott a remény jelképévé válni. Korának legdrágább parfümje volt. Érezni benne a bolgár rózsa és a százlevelű rózsa illatát, némi jázminnal vegyítve. Évtizedekkel később a 20. század stílusikonjának, Jacqueline Kennedy-nek lett a kedvence.

  • Ma már nem készítik ezt a legendás illatot, de a gyűjtők megpróbálhatják megszerezni.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét