A hajszálaink kibírják a 10 dkg-os terhelést, és nedvesen akár 30%-kal is képesek megnyúlni. Ám csak az egészséges haj rendelkezik ilyen szupererővel. A károsodott hajszál ennél sokkal hamarabb törik. Talán első pillantásra nem tudod megállapítani, hogy milyen állapotban van a hajad. De egyszerű módszerekkel ellenőrizheted, és cselekedhetsz, hogy jobb formába hozd.

A következőkben elmondjuk, mire van szükséged, hogy egészséges legyen a hajad.

1. Hajtüsző teszt

Hogy megtudd, hogy a hajad egészséges-e és nem kell-e a hajhullás miatt aggódnod, először a gyökereket kell megvizsgálnod. Tedd a következőt:

 • Húzd ki az egyik hajszáladat úgy, hogy a fejbőrhöz a lehető legközelebb fogd meg, hogy a hajszálon a gyökér is rajta maradjon.
 • Vizsgáld meg a tüszőt. A hajszál gyökerének vége normál esetben hagyma alakú. Ha ezt látod, a hajad feltehetően egészséges. Ha vékony vagy egyáltalán nem tudod kivenni a formáját, akkor a hajad gyenge és ápolásra van szüksége.

Hogyan előzd meg a hajhullást.

Kövesd a mediterrán diétát. Egy tanulmány szerint ez csökkenti a hajhullás kockázatát. Ez a fajta étrend zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket, halakat és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz. Próbáld kerülni a vörös húst, az édes italokat és a feldolgozott ételeket. Ez nemcsak az egészséges haj miatt fontos, de sok más előnye is van, például támogatja az egészséges vércukorszintet, védi az agyi funkciókat és a szív egészségét.

Kerüld a szoros frizurákat, például a copfokat, főként alvás közben, mivel ez is hajhullást okoz. Szedj speciális vitaminokat és ásványi anyagokat.

2. Merülés teszt

Ezzel azt lehet mérni, hogy mennyire porózus a hajad. Az egészséges haj viszonylag szilárd, miközben a sérült haj könnyebben magába szívja a folyadékot. A genetika itt tényezőként szerepet játszhat, viszont a haj porózusságát befolyásolja az is, hogy hányszor teszed ki magas hőnek és különböző készítményeknek. Samponnal mosd meg a hajad a teszt elvégzése előtt, hogy tiszta legyen és így pontosabb eredményt kapj. A teszt elvégzéshez tedd a következőket:

 • Húzz ki egy hajszálat az előzőleg samponnal megmosott hajadból.
 • Dobd bele a hajszálat egy pohár vízbe. A teljesen egészséges hajszál a víz felszínén fog lebegni, a viszonylag egészséges egy kissé lesüllyed, és csak a teljesen sérült fog a pohár aljára süllyedni.

Hogyan kezeld a nagyon porózus hajat.

 • Használj különféle olajokat, hajápoló vajakat. Ezek bezárják a hajszálakba azt a nedvességet, amit felszív. Használatukkal visszanyerheted a haj egészségét, különösen, ha fénytelen, száraz és sérült a hajad. Puhává, egészségessé, könnyen fésülhetővé és ragyogóan széppé teszik a hajat.
 • Minden mosás után használj hajbalzsamot.
 • Almaecettel és aloe verával állítsd be a haj pH egyensúlyát.

3. Szakító teszt

Ezzel a teszttel a hajszálaid rugalmasságát ellenőrizheted. Egyszerűen elvégezheted:

Alapvetően azt mérheted vele, hogy mennyire súlyos a hajhullásod. Ha felkeresed az orvost és úgy döntesz, szakemberrel végezteted a vizsgálatot, akkor kis területeken fogják kitépni a hajszálakat (kb. 40 szálat) a fej különböző részein. A teszt azt mutatja meg, hogy észlelhetők-e a törékenység miatti hajhullás jelei.

 • Óvatosan tépj ki egy szál hajat.
 • Finoman kezdd el húzni a két ellentétes végét. Ha kinyúlik és visszaugrik, mikor elengeded, akkor egészséges. Ha elszakad, akkor gyenge.

Hogyan nyerd vissza a hajad rugalmasságát.

 • Hagyd a levegőn megszáradni. A magas hő nagyban károsítja a haj rugalmasságát.
 • Masszírozd a hajad jojobaolajjal. Ezt hidratálóként is használhatod, belekeverheted a hajbalzsamba, hogy megelőzd a haj kiszáradását, töredezését, a hajvégek kettőződését. A korpa eltávolításában is működik. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például B- és C-vitamint, amik kiváló tápanyagok a haj számára. Megelőzheted vele a hajhullást és megőrizheted a haj sűrűségét.
 • Tégy mézet a hajszálakra. Ez természetes kondicionáló, ami megtartja a hajszálakban a nedvességet. A méz nagyon hatékony a hajon használva, még a hajnövekedést is támogatja a fejbőr sejtjeinek helyreállításával. Ha szereted a fényes hajat, hidratálóként természetes fényt ad a tincseknek. A fakó haj számára tehát kifejezetten előnyös a méz. Fehérjét is tartalmaz, ami fontos a töredezés elleni védelemhez.

4. Porózusság teszt

Ezzel a teszttel a haj kutikula állapotát tudod ellenőrizni, hogy károsodott vagy sem. A következőket tedd:

 • Fogj egy hajszálat a mutató- és a középső ujjad közé.
 • Csúsztasd rajta végig az ujjaidat a tetejétől az aljáig. Ha érdesnek és egyenetlennek érzed a felületét, akkor a hajad károsodott. Ha sima, akkor egészséges.

Hogyan kezeld a károsodott hajat.

 • Próbáld ki a keratinos kezelést. Ettől a haj simább lesz, könnyebben fésülhető és fényes.
 • Csökkentsd a hajfestések, a göndörítés és a hajszárítás mennyiségét.
 • Próbáld ki a rizsvizes öblítést. Kutatások szerint, ha ez egy darabig a hajon marad, megóvja azt a károsodástól, segít tovább megőrizni a haj színét, így egy darabig nem lesznek ősz hajszálaid.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét