A gyerekek éppúgy tudnak stresszesek lenni, mint a felnőttek. A gyerekek kb. 13%-a szorong a rossz otthoni atmoszféra miatt. A szülők közti mérgező kapcsolat a gyerek jelenére és jövőjére nézve is ártalmas, ezért fontos, hogy tudd, hogyan kerülheted el a súlyos következményeket.
Az egészséges kapcsolat mindenki számára fontos, beleértve nemcsak a szülőket, de a gyerekeket is.

1. Folyton betegnek érzi magát

“Mondd meg apádnak, hogy nem beszélek vele!” Az ilyen mondatok, tele negatív érzelmekkel a párod felé, a rossz családi élet példáját mutatják meg a gyereknek. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha nem kontrollálod az érzelmeidet, az fizikailag károsíthatja a gyerek egészségét.

Azoknak a szülőknek a gyerekei, akik tudnak uralkodni magukon, jobb eredményeket érnek el matematikai és olvasási teszteken is a vizsgálatok szerint.

Mit tegyél: Próbálj úrrá lenni az érzéseiden, ha éppen veszekszetek és a gyerek a közelben van. Fordulj pszichológushoz vagy olvass ilyen témájú könyveket. A szülők egyezséget kell, hogy kössenek abban, hogy a gyereket nem használják fel egymás manipulálására.

2. A gyerek lesz az áldozat

Amikor a szülők pszichésen bántalmazzák egymást megalázó és romboló módon, azzal közvetett módon a gyereket is éri bántalmazás. Ő lesz az áldozat, aki temérdek negatív érzelmi tapasztalatot szerez ezáltal.

Mit tegyél: Nem könnyű elfogadni, ha egy nehezen megoldható problémával állsz szemben, de legalább légy őszinte magadhoz. Ez a tudatosság talán segít abban, hogy megtaláld a megoldáshoz vezető utat. Ülj le és beszélj a pároddal.

Gondold végig előtte, hogy mit fogsz mondani vagy tenni. Ha időre van szükséged, hogy lenyugodj, várj. Ez a módszer még mindig jobb, mint állandóan panaszkodni a gyerek előtt.

3. Úgy érzi, ő a bűnös

Egy válás vagy egy mérgező kapcsolat során a gyerek a család elvesztését éli meg. Gyakran bűnösnek érzi magát, és azt hiszi, rajta múlik, hogy minden megoldódjon. Megpróbálhatja kibékíteni a szüleit a saját módján, de reagálhat kiabálással, sírással vagy elutasítással is.

Mit tegyél: Mindenképp mondd el neki, hogy nem az ő hibája, ami történik. A szülőknek vannak problémáik, néha veszekszenek és időnként elválnak. Ettől a gyerek megkönnyebbül és nem fog pszichésen sérülni.

4. Magát hibáztatja

Mikor az egyik szülő folyton magát okolja, ez az érzés átragad a gyerekre is. A szülők sokszor elhalmozzák a gyereket ajándékokkal, hogy örömet okozzanak neki, máskor viszont nem vesznek észre semmit a saját fájdalmukon kívül.

Mit tegyél: Engedd el a dolgokat, és hagyd abba a folytonos megbánást. Minden alkalommal, mikor bűntudatod van, kezdj el csinálni valamit. Akár töltsd az időt a gyerekkel. Nem ajándékokra van szüksége, hanem a figyelmedre.

5. Azt hiszi, az ő érzései nem számítanak

A negatív érzések is fontos érzések, a pszichológusok szerint a szülőknek ezzel is foglalkozniuk kell. A gyerek agresszívvá vagy túlérzékennyé válhat. Gondold végig, nem akkor kezdődött-e az egész, mikor a köztetek lévő háború is.

Mit tegyél: A szülők segíthetnek a gyereknek az érzelmei kifejezésében, például rajzolással, történetekkel vagy játék közben. Megkérheted, hogy rajzolja le a családot. Figyeld a rajzán az apró részleteket és meg fogod érteni belőle, hogy mi bántja őt igazán.

6. Depressziós lehet

Egy tanulmány kimutatta, hogy a depressziós anyák kapcsolata a gyerekükkel kevésbé bensőséges, ennek pedig komoly hatásai lehetnek a jövőben a gyerekre nézve.

Mit tegyél: Csak boldog szülőnek lehet boldog gyereke. Találj ki valami hobbit, amit közösen csinálhattok és már régóta terveztek. Fontos, hogy a gyerek mosolyogni lássa a szüleit, nem pedig folyton sírni és veszekedni.

Ha tudsz, beszélj a pároddal, hogy hozzatok bizonyos szabályokat a gyerek megóvása érdekében. A gyereknek nem kell látnia, hogy állandóan próbáljátok megoldani ugyanazt a problémát és sosem sikerül.

7. Azt érzi, hogy muszáj választania

A gyerek nem tudja kezelni a szülei között fennálló mérgező kapcsolatot, ezért gyakran az egyik szülőt választja. Ez azonban nem természetes dolog és mély nyomokat hagy a gyerek pszichéjén. Fontos, hogy mindkét szülőtől elegendő szeretetet kapjon.

Ezzel kényszeríted választásra a gyereket:

  • Kimutatod, hogy zavar, ha a másik szülővel tölti az idejét.
  • Felnagyítod a másik szülői hibáit.
  • Bevonod a családtagokat és a barátokat, hogy ők is befolyásolják a gyerek választását.

Mit tegyél: Magyarázd el neki, hogy mindkét szülő egyformán szereti őt és mindkettő jelen van és lesz az életében.

8. Feszültségben és veszélyben érzi magát

A gyerekek érzékenyek, és ha nem is értik egy probléma gyökerét, azt érzik, hogy valami nincs rendben. Erre minden gyerek másként reagál, lehet, hogy agresszívan, elszigetelődéssel vagy rossz viselkedéssel. A gyerekek szorongása és az az érzés, hogy nincsenek biztonságban, hatással lehet a gondolkodásukra, mivel nagyobbnak tartják a veszélyt, mint amekkora az valójában.

Mit tegyél: Mondd el neki, hogy nincs mitől félnie. Minden részletet nem kell megosztani vele arról, hogy miért veszekedtek, csak azt az érzést erősítsd meg benne, hogy nem fenyegeti semmilyen veszély.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét